Enguany no es podrà realitzar l’habitual crema de restes vegetals dels mesos de tardor i hivern a causa de l’activació de la Llei 7/2022 que prohibeix, a nivell de tot l’estat, la crema de residus generats en l’entorn agrari o silvícola, que només estaran permeses per raons fitosanitàries o bé per prevenció d’incendis forestals i sempre a dispenses d’una autorització individual i expressa per cada actuació.

Aquesta normativa va entrar en vigor el passat mes d’abril i anul·la l’habitual període de comunicació de cremes de restes vegetals (que anava del 15 d’octubre al 15 de març), on només calia una simple comunicació per poder tirar endavant amb l’eliminació de les restes, i en caldrà una autorització excepcional, que es podrà aconseguir a través d’un tràmit de la Generalitat.

La sol·licitud de cremes és exclusiva per raons de caràcter fitosanitari, quan no sigui possible abordar-ho amb un altre tipus de tractament i quan no hi ha d’altres mitjans per evitar la propagació de plagues i malalties. Per demostrar-ho cal omplir el formulari corresponen, tenir declarat el cultiu, detallar la plaga que l’afecta i esperar el vistiplau del Servei de Sanitat Vegetal del Departament que serà tramès a la Direcció General d’Ecosistemes Forestals, qui finalment emetrà l’autorització.

Una situació que preocupa a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), a causa de les conseqüències que pot portar aquesta nova llei. El president de l’ADF de l’Espluga de Francolí ha assegurat en converses amb l’EFMR que “es podrien multiplicar els incendis fins a superar els dels mesos d’estiu”.

ÀUDIO: El president de l’ADF de l’Espluga de Francolí, David Saez, detalla la problemàtica de la normativa

Una reclamació d’entitats municipals i govern

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Catalunya ha estat treballant per tal de derogar el punt 27.3 de la Llei o d’obtenir-ne una moratòria, amb resposta negativa per part del govern central. La setmana passada es va aprovar per ponència una esmena en la Llei de la Política Agrària Comuna per tal de derogar aquest article. Però fins que aquesta nova Llei no estigui aprovada i publicada al BOE (la previsió és que sigui a finals d’any), la normativa vigent a dia d’avui és la Llei 7/2022 i, per tant, estan prohibides les cremes de restes vegetals en excepció dels motius abans esmentats.

A causa de la importància d’aquests fets, la derogació d’aquesta normativa ha estat reclamada recentment pel consistori municipal de l’Espluga de Francolí en una moció conjunta de tots els grups durant l’últim Ple Municipal.