Després de la caiguda la setmana passada de part de la teulada del celler modernista de Pira, dissenyat per l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell, els propietaris valoren ara les afectacions i els costos de reparació. Va ser el passat dimecres 31 d’agost a la tarda quan a causa del temporal es van acumular més de 25 litres en 10 minuts a la teulada del celler, a causa del mal estat de les canonades, l’aigua va quedar estancada a la teulada i, per les seves condicions, una part d’aquesta es va acabar desprenent.

Fa menys d’un mes que el celler havia canviat de mans, passant a ser propietat de Succés Vinícola, una empresa dedicada al món del vi situada al mateix municipi i regentada per la Mariona Vendrell i l’Albert Canela. Els nous propietaris eren conscients de la situació del celler i prioritzaven les seves reformes estructurals, però, segons han explicat a l’EFMR, no esperaven que l’edifici pogués cedir tan ràpidament.

ÀUDIO: La propietària del celler i Succés Vinícola, Mariona Vendrell, explica els fets

La zona afectada és d’uns 65 metres quadrats (Imatge: Laia Molné)

La superfície enfonsada, de 65 metres quadrats ha afectat un dels laterals de la teulada de la nau central de l’edifici i també una de les columnes. Per reparar-ho serà necessari invertir uns 10.000 euros, ja que s’hauran de col·locar dues màquines elevadores per treballar en la part més alta de l’edifici. De moment, s’ha apuntalat les zones més febles de la taula per evitar futurs ensurts.

Recuperar l’essència del celler

Des de Succés Vinícola feia més d’un any i mig que es trobaven en tràmits per poder-se fer amb la propietat del celler, fins al moment en mans de Celler Domenys. Fa poc més de tres setmanes que el canvi de propietaris es va fer efectiu i amb ell ha començat un nou projecte. La intenció de la Mariona i l’Albert és recuperar l’essència del celler, fent-lo totalment operatiu i habilitant una part de museu per visitants. Aquest és un projecte de gran envergadura amb un cost al voltant dels 150.000 euros i amb una durada d’entre tres i quatre anys.

ÀUDIO: Mariona Vendrell detalla el preu de la reforma integral de l’edifici

De moment, però, el primer pas obligatori és arreglar els desperfectes provocats per la pluja i assegurar l’estructura bàsica de l’edifici. Els nous propietaris estan pendents ara de diverses ajudes per poder impulsar el projecte. D’una banda, necessiten que l’Ajuntament de Pira canvi l’estat actual d’equipament a edifici industrial per poder-se presentar als ajuts LEADER. D’altra banda, esperen una resposta del departament de cultura per rebre les autoritzacions pertanyents per treballar.

Els nous propietaris esperen que en 3 o 4 anys es puguin obrir les portes del nou celler, completament reformat, però mantenint l’essència de l’edifici dissenyat l’any 1917 per Cèsar Martinell.