L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha decretat recentment l’alerta hidrològica a diverses zones de Catalunya entre les quals destaca la de Prades-Llaberia que inclou diversos municipis de la Conca de Barberà.

En concret es tracta de l’Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet, Santa Coloma de Queralt, Vallclara, Pira, Barberà de la Conca, Rocafort de Queralt, Forès, Les Piles i Pontils, municipis que depenen dels recursos naturals per abastir la població i que es veuen fortament afectats per la falta de pluges.

Tot i això, aquesta categorització no comporta una aplicació automàtica de les restriccions, ja que es basa en un estudi de la pluviometria i no en la realitat concreta de cada municipi, des d’on es té la potestat d’aplicar o no les mesures.

Entre aquestes restriccions destaca: la reducció d’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%).

Pel que fa als usos d’abastament domèstic, s’estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions en l’ompliment de piscines i la limitació en la neteja de vehicles, entre d’altres. També es defineix una xifra per al consum global d’aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

Alguns municipis ja han començat a publicar un ban d’alerta informant la població de les noves restriccions, és el cas de Pira, on s’han especificat les noves restriccions de forma detallada a través d’un comunicat.