El 24 de juliol de 2021 va començar a cremar part de la Baixa Segarra i l’Anoia. L’incendi es va mantenir actiu fins al 19 d’agost, moment en què es va donar per extingit definitivament, cremant 40 quilòmetres i 1.657 hectàrees i afectant 6 municipis de la Conca de Barberà i l’Anoia. Un any més tard, els efectes devastadors de l’incendi encara són visibles al paisatge, on els arbres han desaparegut i han començat a brotar petites herbes per tornar a abastir, amb els anys, el paisatge de verd.

En el cas de la Baixa Segarra i en concret Santa Coloma de Queralt, la part més afectada va ser agrícola i aquesta ja s’ha recuperat amb normalitat un any més tard, tornat a les tasques habituals. Des de l’Ajuntament del municipi expliquen a l’EFMR que la gestió ha estat irregular, ja que alguns propietaris han decidit emprendre accions pròpies per accelerar el procés i d’altres s’han mantingut a l’espera de les indicacions i subvencions de la Generalitat i la Diputació de Tarragona, el que ha endarrerit la recuperació dels seus camps.

ÀUDIO: L’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Mullerat, parla d’una gestió irregular

L’incendi va provocar el pirocúmul de caràcter convectiu més gran documentat fins al moment a Catalunya (Imatge: Pep Morató)

Restauració natural del terreny

Els Tècnics Forestals de la Generalitat fa mesos que van iniciar les tasques per afavorir la recuperació del terreny afectat per l’incendi, juntament amb associacions del territori com l’Associació de Propietaris Forestals Serres de Miralles-Orpinell (APF Miralles-Orpinell).

L’objectiu principal d’aquesta restauració és aconseguir que el terreny es regeneri de forma natural i es recuperi la flora i la fauna. Per aquest motiu s’han disposat arbres cremats en horitzontal al llarg dels terrenys, per canalitzar l’aigua i evitar que s’emporti la terra. També s’ha deixat fusta cremada a la zona, perquè en podrir-se ajudi a la proliferació de fongs i alguns dels arbres cremats continuen en peu, per atreure la fauna de la zona. Aquestes són algunes de les accions que s’estan completant per mantenir el terreny i regenerar el sòl d’una forma natural.

Educar en sostenibilitat

L’Associació Revifem Queralt, nascuda arran dels fets, ha treballat durant aquest any per crear consciència i educar a la població de la importància de mantenir el bosc net i les tècniques per evitar que un incendi es pugui descontrolar com va passar ara fa un any. L’Associació ha organitzat durant aquest temps un parell de jornades de neteja amb voluntaris i també amb les escoles del municipi.

Membres de la pròpia Associació han creat ara un nou projecte, anomenat Arbre Team amb el qual venen a empreses i particulars brots d’arbres forestals perquè els cuidin particularment i un any més tard puguin ser replantats en aquelles parts del bosc de la serra de Queralt on a causa de les condicions climàtiques és més difícil aconseguir recuperar el terreny.

ÀUDIO: El membre de Revifem Queralt i impulsor d’Arbre Team, Francesc Pau, explica l’abast d’aquest nou projecte

 

Un paisatge desolat

Les penjades de l’incendi encara són molt visibles en el moment actual. El passat mes de maig es va celebrar al Castell de Santa Coloma de Queralt l’aplec del Roser, suspès els últims anys per la pandèmia. L’organització destaca el contrast entre el castell, que es va mantenir en perfectes condicions, amb la resta del paisatge sense arbres i només amb petites herbes que han començat a brollar del terra.

ÀUDIO: Una de les organitzadores de l’Aplec del Roser, Isaura Solé, detalla com ha quedat el paisatge

Afectació de l’incendi al castell de Queralt i el seu entorn (Foto: Josep Morató)