La Conca de Barberà tanca l’any 2021 com a pionera en gestió de residus a tota Catalunya amb un 80% de la recollida selectiva, molt per sobre de la mitjana marcada a tota Catalunya que no supera el 50%. Al Camp de Tarragona en general, la xifra es queda al 51%.

ÀUDIO: El director de l’Agència de Catalunya de Residus, Isaac Peraire i Soler, explica els resultats de la Conca de Barberà

La Conca de Barberà es col·loca al capdavant de la recollida selectiva (Imatge: Pep Morató)

Les xifres de la recollida selectiva del 2021 mostren que a tota Catalunya s’han generat 4 milions de tones de residus municipals, més de 500 quilos per persona i any. D’aquesta quantitat s’ha recollit quasi 1,8 mil tones, una xifra que supera la registrada l’any 2020 en un 3%, però que, amb un 47%, no arriba al mínim marcat per la Unió Europea, segons el qual caldria superar el 50% de recollida selectiva.

Destaca el paper de la Conca de Barberà que amb la instal·lació, fa dos anys, d’un sistema de recollida selectiva a tota la comarca amb servei porta a porta i contenidors tancats que l’ha col·locat al capdavant del rànquing de reciclatge, seguida del Berguedà i Osona.

ÀUDIO: El conseller de Paisatge, Acció Climàtica i Agricultura del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Marc Roca, detalla el futur de la comarca 

ÀUDIO: La presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs, celebra les xifres de la comarca

Un model que ja s’ha implementat a més de 200 municipis a tot el país i s’espera que continuï a l’alça gràcies a les subvencions oferires per la Generalitat, amb 32 milions d’euros dedicats a desenvolupar aquests nous models de recollida., dels quals 800.000 euros s’han destinat a la Conca de Barberà.

Ara, l’objectiu de l’Agència Catalana de residus és superar les xifres actuals a tota Catalunya i implementar nous models de recollida selectiva a grans ciutats, així com la implantació d’una nova llei de residus que veurà la llum l’any vinent.