Des del grup de l’oposició de Junts per l’Espluga denuncien que els punts de recàrrega de vehicles elèctrics del municipi instal·lats a finals del 2020 continuen sent gratuïts tot i que es va anunciar que des del 2021 passarien a ser de pagament, amb un preu de 20 cèntims el Kilowatt, el que es traduiria entre 15 a 25 euros cada recàrrega completa amb una durada d’uns 30 minuts.

El grup de l’oposició denuncia que són nombroses les vegades que han demanat que es posés en funcionament el pagament d’aquests punts i que fa més de 18 mesos que s’hauria d’haver activat. Asseguren que fins al moment s’han efectuat més de 3.200 recarregues i s’han consumit més de 50.000 Kw/h de la xarxa pública, gastant més de 10.000 euros en diners públics en recarregues particulars.

ÀUDIO: El portaveu de Junts per l’Espluga, Jordi Torre, crítica que no s’hagi aplicat una taxa per la recàrrega de vehicles

Per altra banda, segons Junts, si es pren com a referència la mitjana de 20 euros que hauria de costar cada recàrrega i que des del gener de 2021 no ha hagut de pagar la ciutadania que ha fet ús d’aquest servei tal com estava anunciat, les arques municipals espluguines han deixat d’ingressar més de 60.000 euros que s’haurien pogut revertir en actuacions beneficioses  per a tota la població. 

Junts per l’Espluga assegura que tot això fa que els punts de recàrrega s’hagin convertit en referència a la comarca, atraient vehicles d’altres municipis que recarreguen a l’Espluga per evitar el cost que aquesta acció té en altres zones.

Inauguració dels punts de càrrega, l’octubre de 2020 (Imatge: Laia Molné)

L’equip de Govern desmenteix les xifres de benefici

Des de l’equip de Govern municipal asseguren que no és realista dir que un servei amb una despesa de 10.000 euros pugui generar 6 vegades aquest pressupost de benefici. L’alcalde de l’Espluga assegura que les xifres s’han calculat sense tenir em compte variants com l’hora del dia en la qual es fa la recàrrega, el model del cotxe o la quantitat d’energia que es recarrega, el que es tradueix en una xifra desorbitada.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, crítica les xifres facilitades per Junts

Pel que fa al fet que el servei continuï sent gratuït, l’equip de Govern aclareix que des d’inicis de 2021 està preparat el text de l’ordenança en qüestió, però que el nombre de projectes endarrerits pels problemes de secretaria i intervenció fa que l’aprovació d’aquesta nova ordenança s’hagi prolongat en el temps, pendent encara de la seva validació definitiva.

Des de l’Ajuntament també recorden que durant aquesta legislatura s’han aprovat diversos projectes d’energia verda beneficiosos pel municipi com el canvi de gran part de l’enllumenat municipal o la instal·lació de plaques solar pels edificis municipals.