El setembre de 2021 va néixer a Vilaverd una associació anomenada VilaCat i dedicada a la cura dels gats del carrer, la seva alimentació i control de les colònies. Com un dels primers projectes impulsats per l’associació es van construir i col·locar en diversos punts estratègics del municipi tres casetes de fusta, dissenyades per protegir els animals del fred, però sobretot per controlar la seva ubicació.

ÀUDIO: El col·laborador de l’associació VilaCat, Carles Vallo, explica la construcció d’aquestes casetes

Fa un parell de mesos que es van instal·lar les casetes a tres punts situats als afores del municipi, en zones de poca població. Des de l’associació, però, esperen que en un futur proper l’Ajuntament els cedeixi permisos per ampliar el nombre de construccions en altres punts estratègics del municipi.

Una de les cassetes col·locades a Vilaverd (Imatge: Cedida)

Accions com aquestes ajuden, segons l’associació, a fer un control més exhaustiu dels gats que habiten el poble, conèixer la seva ubicació i poder-los alimentar i controlar les colònies d’una forma més òptima. A la vegada, des de VilaCat denuncien que alguns veïns es mostren contraris a la iniciativa i algunes de les casetes instal·lades s’han vist derruïdes.

ÀUDIO: La presidenta de VilaCat, Anna López, destaca la importància d’aquesta associació per controlar la població de gats

A part d’aquesta primera acció més visible, diàriament, l’associació s’encarrega de fer un control exhaustiu dels gats de la zona i el seu estat de salut, subministrar medicaments per controlar el sobrepoblament de colònies i dur al veterinari aquells animals que hagin resultat ferits.

ÀUDIO: La col·laboradora de VilaCat, Paula Silva, explica el treball diari de l’associació

L’associació també posa a l’abast de la ciutadania un correu de contacte (gatsvilacat@gmail.com) per qualsevol pregunta o per col·laborar-hi de forma activa.