Aquest any la Setmana Santa es tornarà a celebrar amb normalitat a l’Espluga de Francolí. El municipi ha recuperat els actes tradicionals després de dos anys amb canvis i afectacions derivades de la pandèmia. Les festes litúrgiques arriben, això si, amb alguna novetat.

S’han programat una vintena d’actes que tindran cabuda entre el 7 i el 17 d’abril, coincidint amb la celebració del naixement de l’Església Vella de l’Espluga ara fa 725 anys. Com a canvi principal d’aquest any cal destacar la recollida de la Guàrdia i exhibició dels Armats que es farà divendres Sants a 2/4 de 6, seguit de la celebració de la Passió de Jesús a les 7 de la tarda, que habitualment s’havia celebrat a les 5 de la tarda.

ÀUDIO: El mossèn de l’Espluga de Francolí, Antonio Rosario, explica aquest canvi d’horari

Després de dos anys d’aturada, els armats de l’Espluga reprenen a l’activitat per celebrar el 10è aniversari del seu retorn, que no es va poder fer amb normalitat l’any 2020. Ho faran amb tradicional viacrucis del Divendres Sant a 2/4 de 10 pels carrers del municipi, l’actuació a la Residència Jaume I, la recollida i exhibició de la Guàrdia a 2/4 de 6 de la tarda i finalment la processó del Sant Enterrament a les 10 de la nit.

ÀUDIO: El president dels Armats de l’Espluga, Joan Amigó, destaca la tornada a les actuacions

La imatge de la Mare de Déu dels Dolors comptarà amb rodes a partir d’aquest any (Imatge: Laia Molné)

La imatge de la Mare de Déu comptarà amb un tabernacle amb rodes

Entre les novetats d’aquest 2022 la Confraria del Sant Enterrament afegirà rodes al tabernacle de la Mare de Déu dels Dolors, l’única imatge que faltava per fer aquest pas i la més antiga de les figures conservades. Els misteris es podran veure exposat durant el Divendres Sant a partir de les 12 del migdia i en processó el mateix dia a les 10 de la nit.

ÀUDIO: La membre de la Confraria del Sant Enterrament, Carme Peremiquel, detalla la renovació de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors

També es recupera, com un dels primers actes a celebrar, el format clàssic del Diumenge de Rams que començarà a les 12 del migdia del divendres 10 d’abril per beneir els rams a la plaça de l’Església.

Tornen les caramelles

Un dels últims actes programats serà el diumenge de Pasqua amb les Caramelles a càrrec de la Coral Espluguina amb una ruta itinerant amb parada a diversos carrers de la vila.

ÀUDIO: El president de la Coral Espluguina, Xavier Morgades, parla de les Caramelles

Durant el període de Setmana Santa també es podrà visitar el campanar de l’Església Vella com a part de l’exposició “Tocant el cel amb una corda: les campanes de la Conca de Barberà”.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, explica els actes culturals