L’Espluga de Francolí retrà homenatge a un dels poetes i autors teatrals il·lustres del municipi: Josep Farré i Gual, amb l’estrena de la versió musical del poema ‘La imatge de Sant Miquel’dedicat a la històrica imatge titular de la Parròquia espluguina. Farré i Gual va escriure els versos la nit de Reis de 1949 i ara, 73 anys després, el músic i artesà Josep Maïllo els ha convertit en música.

La seva melodia per a veu ha estat harmonitzada al piano per Sergi Esparza i amb Sara Hernández al clarinet baix, el tenor espluguí Raül Poblet la cantarà davant mateix de la imatge, a l’església Vella de Sant Miquel el proper diumenge 13 de març a dos quarts de 7. L’acte comptarà amb la introducció històrica del divulgador espluguí Josep M. Vallès i també la intervenció de la filla del poeta, Filo Farré Anguera.

ÀUDIO: El pianista Sergi Esparza parla del procés a l’hora de posar música al poema

Farré i Gual relata en aquest poema de 23 estrofes la història de la imatge barroca que havia presidit l’església Vella durant dècades, resistint, durant el segle XIX, guerres i combats com la del Francès, les Guerres Carlines o la Guerra Civil, moment en què la peça va quedar abandonada i mig destruïda amb el cap mutilat.

Josep Maïllo i Sergi Esparza han presentat el poema musicat a l’Espluga FM Ràdio (Imatge: Laia Molné)

ÀUDIO: El propulsor del projecte, Josep Maïllo, explica algunes de les escenes del poema de Josep Farré i Gual

Després de la Guerra Civil el rector Joan Badia va fer restaurar la imatge a les escoles salesianes de Barcelona (Roca, 2005) i va restituir-la a l’església Nova, que havia perdut la seva. L’estada va durar fins a l’estrena de la nova imatge de Josep Ricart de l’any 1963, quan l’antiga va ser recol·locada a l’església vella, reoberta al culte el 1975.