Piscina de Savallà del Comtat durant l’estiu (Imatge: Pep Morató)

La població dels micropobles de la Conca de Barberà va créixer un 2,6% durant el 2020, coincidint amb el primer any de pandèmia, segons dades del padró a 1 de gener del 2021 analitzades per l’Espluga FM Ràdio. Després d’una tendència a la baixa en l’última dècada, es tracta de la pujada més important d’empadronaments en els últims 13 anys. De fet, durant els darrers 10 anys la tendència sempre ha estat a la baixa menys el 2018 que hi va haver un petit repunt d’habitants del 0,4%. L’any en què es va viure un decreixement més rellevant als micropobles va ser l’any 2016 amb una baixa de població del 3%.

Mentre al conjunt de la Conca de Barberà l’augment ha estat d’un 0,78%, els micropobles de la comarca que representen un 15,8% de la població (3.183 persones) de la Conca de Barberà ha augmentat un 2,6% i 83 nou habitants en xifres absolutes. De fet, tots els micropobles que són 16 a la Conca, municipis de menys de 500 habitants, han guanyat població del 2020 al 2021, menys els municipis de Senan i Pira que n’han perdut i Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb que s’han mantingut.

Entre les destinacions dels qui marxen d’altres ciutats o municipis i venen a la Conca de Barberà es troben els municipis de Forès (10,4%), amb 5 habitants nous, i Pontils (11,6%), amb 16 persones. Amb aquest increment d’habitants Forès ja no és el municipi més petit de la comarca, ja que actualment és Senan amb 42 persones. La dada ha estat rebuda amb satisfacció per part del consistori de Forès, ja que, segons diu el seu alcalde, Julià Josep Plaza, volen tenir un “poble viu” i amb més veïns.

ÀUDIO: Julià Josep Plaza, alcalde de Forès, valora les dades de població

Forès aquest 2021 ha estrenat una nova pista poliesportiva (Imatge: Cedida)

Pel que fa al perfil dels nous residents de Forès, el conegut com el mirador de la Conca, Plaza explica que són joves les persones noves i que poden realitzar teletreball, desplaçant-se puntualment per fer reunions o gestions quan la presencialitat és necessària. Segons el consistori un dels punts forts que durant els darrers anys s’ha treballat ha estat l’arribada de la fibra òptica al municipi, motiu pel qual noves persones han arribat a la població, segons l’alcalde. La nova zona esportiva construida aquest 2021 amb una pista poliesportiva i una pista de pàdel, a més a més, del projecte per fer arribar aigua potable al municipi són els dos principals projectes que l’Ajuntament ha elaborat durant aquests anys pels veïns i veïnes.

“Segons l’Idescat, l’any 2020 teníem 42 empadronats i ara aquest gener en tenim 50”, explica l’alcalde. En el padró publicat recentment amb data d’1 de gener del 2021, el municipi en tenia 48, així que noves famílies han continuat arribant en els últims mesos. “Seria important mantenir aquestes xifres, però com sempre a la vegada poder fer un creixement seria molt important per donar la vida al poble“, acabada Julià.

ÀUDIO: L’alcalde de Forès reivindica la població rural