Fins al pròxim diumenge 23 de gener de 2022, el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla mostra la reivindicació rural del cubista Maties Palau Ferré (1921-2000) en una exposició a les instal·lacions de l’Espluga de Francolí. L’esdeveniment coincideix amb la commemoració del centenari del naixement de l’artista. El mateix diumenge 23 a les 12h, tindrà lloc una visita comentada de cloenda a càrrec de Rosa de les Neus Marco-Palau, besneboda de l’artista. 

L’exposició ‘Palau Ferré. Essència vitalista’que es va inaugurar el passat 23 d’octubre, ofereix una mirada panoràmica de la reivindicació rural de l’artista montblanquí a través d’olis, ceres, tintes xineses, ceràmiques i escultures, a més de litografies i de documents històrics d’hemeroteca. També hi ha dues ampliacions de gran format que permeten als visitants fotografiar-se dins d’un bucòlic paisatge de Palau Ferré i amb una de les seves figures femenines d’ulls ametllats que dialoga amb un gran gira-sol.  

La mostra instal·lada a l’MVR posa de manifest que el pintor cubista era un enamorat de la seva terra. A més, la projecció internacional de la seva trajectòria artística va refermar encara més aquest vincle amb el territori i la seva gent. “La Conca de Barberà, a l’aïllar els sorolls exteriors, guarda per a nosaltres la pau del cel immaculat, i els camps donen als fruits la plenitud de l’essència”, remarcava el pintor cubista.

A l’exposició, també s’hi poden veure les recreacions que l’alumnat de l’Escola Martí Poch de l’Espluga de Francolí han dut a terme de les principals temàtiques de Palau Ferré, en un projecte artístic transversal que ha tingut lloc al llarg de tot l’any.