El pati de l’Antic Hospital de l’Espluga de Francolí acull des d’aquest dilluns 10 de gener i fins a finals de mes l’exposició ‘Cendrós, el mecenes desconegut’ que tracta la vida o obra de Joan B. Cendrós, conegut per la creació de productes per a després de l’afaitat de la marca Floïd, que van provocar una autèntica revolució en el món de la cosmètica masculina dels anys 40 i 50.

Cendrós va ser responsable directe de la creació del Premi Sant Jordi de novel·la l’any 1960, d’Òmnium Cultural el 1961 o la recuperació de l’exili d’Edicions Proa, entre tantes altres, el mecenatge de Cendrós és  una de les històries de lluita antifranquista més pertinaç, valenta i desconeguda del nostre país.

L’exposició, inspirada en l’èxit editorial d’El cavaller Floïd, la biografia de Cendrós escrita pel periodista i escriptor Genís Sinca, se centra en el seguit d’accions més exemplars i vistoses del mecenes, com la publicació en català de les novel·les de James Bond, els Tròpics de Henry Miller o el descobriment de Terenci Moix com a autor. 

Cendrós també va participar en campanyes com la recuperació de la figura del poeta Josep Carner del seu exili, la reivindicació de Salvador Espriu per al Nobel de Literatura o d’haver patrocinat el debut internacional de Raimon a París l’any 1966. 

L’exposició també dedica un apartat a explicar que Lluís Carulla fou el promotor de la campanya del Bibliobús; servei de biblioteca mòbil que recorria periòdicament una ruta preestablerta de pobles d’una àrea geogràfica  concreta i atenia a municipis que no disposaven d’una biblioteca pública.