Fa un any que l’Agrupació de Productors de l’All de Belltall va iniciar un estudi de la seva varietat de forma conjunta amb la Fundació Miquel Agustí per comprovar la puresa de l’all de la zona i el seu comportament en altres climes. L’estudi, un any més tard, ha conclòs que la varietat d’all que es cultiva al municipi i pedanies és genuïna, tot i que amb alguna variant, i també que el microclima de la zona és en gran part el responsable de la qualitat de la collita.

En una jornada tècnica celebrada aquesta cap de setmana a Belltall, des de la Fundació van mostrar els resultats de l’estudi després d’haver pres mostres dels grans que es cultiva al municipi i pedanies i comparar-la amb una quinzena de mostres d’all de tot el món. El resultat va desvelar que tot i que alguns dels grans presenten característiques diferents de l’autòctona, en general l’all de Belltall és genuí i amb un alt nivell de puresa.

ÀUDIO: La presidenta de l’Agrupació de Productors de l’All de Belltall, Montse Sánchez, destaca la puresa de la varietat autòctona

L’altre punt d’estudi era comprovar si l’all es desenvolupava de forma diferent en un altre ambient climàtic, per això la Fundació Miquel Agustí va plantar grans de Belltall a la seva seu a Viladecans, però els resultats van confirmar que l’all necessita el microclima de la zona per un millor desenvolupament. D’aquesta manera les mostres de Viladecans es van assecar i la seva qualitat va ser inferior als grans cultivats a 800 metres d’altitud, amb contrastos de boira, gelades i pluges.

ÀUDIO: Montse Sánchez parla del canvi de clima per cultivar l’all

Finalment, durant les jornades també es va parlar de les malalties que afecten l’all i de remeis naturals per combatre-les, com la plantació de mostassa o l’alternança del cultiu. Ara, l’estudi ha de continuar per poder ratificar els resultats. Des de l’Agrupació de productors esperen rebre noves subvencions, ja que l’Ajuntament havia pagat la primera fase de l’estudi, però seran necessaris nous ajuts per poder continuar endavant.

Les jornades tècniques es van celebrar el dissabte 20 de novembre a Belltall (Imatge: Cedida)

10 anys de l’Agrupació de Productors de l’All de Belltall

A més, l’Agrupació, que celebra aquest any el desè aniversari, ja s’ha fixat noves metes per salvaguardar l’all de Belltall. S’espera augmentar el nombre de productors i la productivitat amb diferents accions que es posaran en marxa els pròxims anys, com la creació d’un banc de terres o un conveni amb l’Escola Agrària de Tàrrega.

ÀUDIO: La presidenta de l’Agrupació de Productors de l’All de Belltall comenta els nous objectius