La temporada de la verema s’ha finalitzat aquesta setmana a la Conca de Barberà. La comarca ha estat l’última de Catalunya en acabar, ja que la varietat del trepat és de les més tardanes a l’hora de madurar. En total s’han recollit més d’un milió de quilos inclosos a la Denominació d’Origen Conca de Barberà, però la xifra augmenta si es tenen en conta totes les varietats.

Amb aquestes xifres, la comarca aconsegueix una collita que feia anys que no s’igualava, superant de lluny l’any 2020, un any fora dels paràmetres de la normalitat, però també l’any 2019 on la collita va ser bona, però inferior a aquest 2021, on destaca no només la quantitat sinó també la qualitat del raïm que s’ha vist beneficiat per les temperatures dels últims mesos que han aportat un contrast tèrmic molt positiu.

ÀUDIO: El president de la DO Conca de Barberà, Ricard Sebastià, destaca la importància de les temperatures dels últims mesos

Collita de la vinya d’aquest 2021 (Imatge: Ricard Sebastià)

El trepat, a l’alça

Des de la DO Conca de Barberà aposten pel trepat com a buc insígnia de la comarca, per això cada vegada són més les plantacions dedicades a aquesta varietat que destaca pel seu sabor suau i la seva baixa graduació, ja que és un raïm menys ensucrat que altres varietats.

El coneixement cada vegada més extens del trepat s’ha traduït en un augment de vendes als cellers de la Conca de Barberà que es troben actualment en creixement. També ha crescut exponencialment l’enoturisme a la zona, el que s’ha notat en cellers de tota la comarca.

ÀUDIO: Ricard Sebastià parla de la millora de les vendes els últims anys

Per mantenir el valor d’aquesta varietat i de les plantacions de raïm com a una de les característiques principals de la comarca, el president de la Conca de Barberà reclama la importància de fer valdre les vinyes velles i oferir un preu just pel producte, evitant així que els pagesos venguin les terres per posar parcs eòlics o solars per la falta de beneficis.

ÀUDIO: Ricard Sebastià destaca la importància de posar en valor la vinya