La troballa del conjunt de gravats paleolítics de Catalunya, ara fa 2 anys, canviarà de dalt a baix les Coves de l’Espluga de Francolí. La renovació serà tant de discurs com d’espai físic. L’eix principal seran els més de 300 gravats que s’hi han localitzat i l’ús de la cavitat com a santuari.

L’Ajuntament, que està acabant de redactar el pla director per la renovació de les Coves, projecta la construcció d’un nou edifici d’interpretació de la prehistòria a les Muntanyes de Prades on es traslladaran tots els elements museogràfics de la cova, entre els quals alguns tecnològics que han donat problemes de funcionament per l’elevada humitat de la cavitat.  Més enllà del vessant didàctic i turístic, aquest nou equipament vol ser també un centre per recerca i investigació. 

Rèplica a escala real dels gravats

Mentrestant, l’interior de la cova es buidarà amb la voluntat de naturalitzar l’espai. Sí que s’hi vol ubicar una rèplica a escala real dels gravats paleolítics, ja que es troben en una galeria de difícil accés i el pas de persones les podria malmetre. De moment, s’han començat a escanejar per obtenir les reproduccions en 3D.

Una de les altres línies de treball és la declaració de tot l’entorn com a Bé Cultural d’Interès Nacional. A més de protegir el patrimoni, obriria noves línies de finançament per impulsar el nou projecte. El govern local admet que és un pla ambiciós i de llarg termini.