Prop de 300 persones van reunir-se aquest divendres al vesper a la plaça de l’església per dir adéu a Marcus Vinicius Teixeria qui ha estat rector durant 4 anys a l’Espluga, Vimbodí i les poblacions d’influència i que ara es trasllada a les parròquies de Santa Clara, Sant Joan i Sant Pere del Serrallo, a la ciutat de Tarragona. En un acte organitzat per la Parròquia de l’Espluga, l’Ajuntament i les entitats socioculturals, els feligresos i amics de Mn. Marcus Vinicius Teixeira li van poder agrair la feina feta durant aquests anys amb paraules i obsequis.

L’acte va començar a dos quarts de 8 de la tarda amb la ballada dels gegants de la Santíssima Trinitat i els els gegantons neolítics de l’Espluga amb l’actuació dels Grallers del municipi. Seguidament hi va haver els parlaments de Maria Montserrat, portaveu del Consell Parroquial; Xavier Lozano, president del Pessebre Vivent i en nom del teixit sociocultural; M. Rosa Vilaplana, resident de la Residència Jaume I i Josep M. Vidal, alcalde de l’Espluga, a més a més, es va posar un vídeo amb un recull audiovisual de l’etapa de Vinicius a l’Espluga.

Mn. Marcus Vinicius Teixeira també es va dirigir a tots els assistents amb paraules d’agraïment i amb frases com “la tristesa d’acomiadar, però la certesa que us portaré a dins meu”. A més a més, en un to més humorístic va afegir que encara no tenia preparat el sermó de diumenge i que convidava a tothom a assistir a la missa, en què Marcus Vinicius celebrarà la seva última eucaristia a l’església vella de l’Espluga.

ÀUDIO: Mn. Marcus Vinicius Teixeira, rector de l’Espluga, dona les gràcies a tothom qui ha pogut compartir moments aquests 4 anys

Vídeo d’agraïment al rector de la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga de Francolí des del 2017 fins al 2021

Parlaments de l’acte de comiat a Mn. Marcus Vinicius Teixeira Araujo:

PARLAMENT: Marcus Vinicius Teixeira Araujo

PARLAMENT: Maria Montserrat, portaveu del Consell Parroquial

PARLAMENT: Xavier Lozano, president del Pessebre Vivent i en nom del teixit sociocultural

PARLAMENT: M. Rosa Vilaplana, resident de la Residència Jaume I

PARLAMENT: Josep M. Vidal, alcalde de l’Espluga

IMATGES D’EVA BONET I PEP MORATÓ

El pas social, cultural i religiós de Marcus Vinicius per l’Espluga

Marcus Vinicius Teixeira Araujo va arribar a l’Espluga el 2 de juliol de 2017 amb l’objectiu d’acabar amb l’etapa d’inestabilitat parroquial provocada per diferents moviments presbiterals des de la jubilació de Mn. Josep M. Pairot, qui havia arribat a la vila a principis de segle, i la seva substitució el 17 de juliol de 2014 per Mn. Evarist Gómez, també rector de Vimbodí, durant dos anys.

Mn. Marcus ha estat el rector més jove que ha tingut l’Espluga en les últimes dècades. D’origen brasiler, havia exercit anteriorment com a prevere a Reus. Sense carnet de conduir, assumia un repte complex en una zona rural com l’Espluga i els pobles de l’entorn de Poblet i les muntanyes de Prades.

Durant aquests quatre anys el nou rector ha hagut d’afrontar la direcció parroquial d’una comunitat cada cop més envellida, fet que ha intentat contrarestar implicant-se a la vida associativa local, ja sigui a través del Consell d’Entitats, de Càritas Parroquial o donant suport a projectes culturals com el Pessebre Vivent o els Pastorets de l’Espluga, on com a curiositat, se l’ha vist interpretant el paper de Sant Josep.

Mn. Marcus també ha aconseguit restablir ponts amb les festes religioses i les entitats de cultura popular, com la Confraria del Sant Enterrament i els Armats, o els diables de l’Espluga i la festa de Sant Joan, a més de la Germandat de la Santíssima Trinitat, amb qui ha aconseguit retornar l’ermita al poble gràcies a l’acord amb l’Arquebisbat de Tarragona. L’ermita ha reobert portes justament el cap de setmana en què s’anunciava el seu comiat.

El mandat de Marcus Vinicius Teixeira s’ha vist marcat per l’acumulació de deutes provocats per l’ensorrament de part de la Sala Parroquial (5 de juny de 2015) i dels problemes estructurals de l’església Nova. Durant aquesta etapa, però la Parròquia ha pogut desbloquejar l’acord amb l’Ajuntament i la Diputació de Tarragona per fer les reformes estructurals necessàries per preservar l’edifici. Ara, amb la teulada ja arreglada, el proper prevere haurà de dissenyar el projecte que en defineixi uns nous usos socials i per al poble.