Aquest passat dissabte una cinquantena de voluntaris es van desplaçar fins als Plans de Ferran a l’Argençola, per neteja el sotabosc de la zona, afectat per l’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia del passat mes de juliol. Aquesta ha estat la primera acció ciutadana que ha dut a terme l’associació Revifem Queralt, nascuda arran dels fets, per ajudar a recuperar les 1.657 hectàrees cremades i conscienciar sobre la importància de cuidar els boscos. El portaveu de l’entitat, Francesc Pau, va reclamar un canvi de legislatura per facilitar el treball de voluntaris al bosc.

ÀUDIO: El portaveu de Revifem Queralt, Francesc Pau, reclama una millor gestió dels boscos

Durant la jornada els voluntaris van rebre les instruccions i explicacions tècniques de l’ADF Joan Teruel com introducció de l’activitat. Seguidament, amb tisores de podar, serres plegables, botes i guants, els participants es van espessir per la zona per netejar el bosc tallant troncs i branques durant gairebé dues hores. Una tasca que ajuda, segons el membre de l’ADF D’Argençola, Joan Teruel, a protegir els boscos.

ÀUDIO: El membre de l’ADF Argençola, Joan Teruel, explica la importància de protegir els boscos

Aquesta ha estat una primera acció de Revifem Queralt, que vol continuar amb activitats d’aquestes característiques, implicant a la ciutadania i a les entitats públiques per millorar la gestió forestal i fer créixer un sector en el qual s’ha invertit poc en innovació per evitar macroincendis com el que es va viure a la Conca de Barberà i l’Anoia fa dos mesos.

ÀUDIO: Francesc Pau parla de la importància d’invertir en innovació

L’inici de l’incendi continua sent desconegut

Dos mesos després de la declaració de l’incendi, encara s’estudien les causes que el van provocar. El Cos d’Agents Rurals continua investigant la zona, sumant ara una nova hipòtesi, segons la qual podria haver estat intencionat. Els Agents recorden que ara fa cinc estius, l’agost de 2016, van enxampar a una persona provocant un foc intencionadament, però que aquest es va poder  aturar abans que es propagués.

Les altres dues hipòtesis amb les quals treballen és que s’iniciés pel llançament d’una  burilla o per l’avaria mecànica d’algun vehicle o maquinària agrícola. Cap de les dues  possibilitats, però, ha pogut ser confirmada.