La Conca de Barberà ha tancat la campanya d’estiu d’incendis amb el pitjor balanç dels últims 15 anys. Els incendis que aquest any hi ha hagut a la comarca han estat molt similars en quant hectàrees als incendis dels 2006 que van afectar Vallclara, Montblanc i l’Espluga. Si es tenen en compte les dades de tot l’any, la Conca ha registrat les pitjors dades dels darrers 27 anys, ja que durant el març hi va haver l’incendi de Senan on es van cremar 43 hectàrees.

La campanya forestal 2021 a la comarca ha finalitzat amb un balanç d’un total de 8 incendis forestals. Entre el 15 de juny i el 15 de setembre, segons les dades provisionals elaborades pels Agents Rurals, han cremat a la comarca un total de 129,49 hectàrees en aquest tipus d’incendis, de les quals 23,92 corresponen a terreny forestal i 105,57 hectàrees a zones no forestals, principalment agrícoles.

Incendi de Santa Coloma de Queralt, Incendi de la Conca de Barberà, Incendi de la Baixa Segarra

L’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia ha estat el més gran de Catalunya del 2021

L’incendi amb més magnitud a la comarca es va produir el 24 de juliol a Santa Coloma de Queralt, on van cremar un total de 1.657 hectàrees, tot i això, d’aquestes només 120,38 ha van cremar a la Conca de Barberà, en concret els municipis de Santa Coloma de Queralt, Pontils i Les Piles, ja que les altres van calcinar el terme de l’Anoia. El foc va superar en alguns moments la capacitat d’extinció, amb velocitats de propagació que puntualment van arribar als 6 km/h, i la formació d’un pirocúmul que va obligar a redistribuir efectius sobre el terreny i redissenyar l’estratègia d’atac. Aquest incendi, amb un potencial de 5600 has, va poder ser controlat el dia 26 de juliol i extingit el dia 19 d’agost.

Els Bombers donen per extingit l’incendi forestal de la Conca de Barberà i l’Anoia

La Conca registra les pitjors dades anuals dels darrers 27 anys

Si observem les dades de l’1 de gener fins al 15 de setembre la Conca de Barberà és la quarta comarca de Catalunya, després de l’Anoia, l’Alt Empordà i el Baix Llobregat amb més hectàrees cremades amb 165,09 ha i 13 incendis. De fet en aquest període hi ha hagut el segon incendi més important el que va cremar 43 hectàrees a la Serra del Vilobí als termes de l’Espluga i de Senan.

Els incendis més importants que hi ha hagut a la Conca de Barberà els darrers anys han estat l’any 2006 amb un gran incendi a Vallclara i Vimbodí que va cremar 126 hectàrees i un incendi de 16 hectàrees que va afectar els termes municipals de l’Espluga de Francolí i Montblanc, tots dos es van produir al juny. L’any 1994 també hi va haver un gran incendi a Sarral que va afectar 448 hectàrees. Tot i això, l’any en què la Conca de Barberà ha patit més incendis de major magnitud ha estat l’any 1986 que es van cremar més de 3.500 hectàrees amb incendis a Montblanc i Vilaverd.

Incendi de Vallclara l’any 2006 (Imatge: Bombers)

Els Bombers creen Punts Estratègics de Gestió al Bosc de Poblet per actuar quan hi hagi un incendi

Entre les diverses accions d’aquest any els Bombers de la Generalitat han treballat al Paratge Natural de Poblet, a la vall de Castellfollit, ja que s’hi ha fet un Punt Estratègic de Gestió, espais segurs on els Bombers poden treballar quan hi ha un incendi. En aquests espais s’ha eliminat la vegetació per tal que quan arribi el foc aquest baixi la seva intensitat. També s’ha actuat al barranc dels Torners i a finals d’any s’actuarà al Barranc del Titllar. Entre un 3 i un 10% de les 40.000 hectàrees del paratge tenen àrees segures on poder treballar.