S’acosta l’estiu i els Bombers de la Generalitat ja tenen tot l’operatiu preparat per la campanya d’incendis forestals. És una feina prèvia de molts mesos, per preparar el territori quan arribi algun incendi. I és que els boscos s’han de treballar per poder dominar el foc, en el cas que arribi. 
 
El canvi climàtic també afecta a com seran els incendis del futur, segurament de més gran magnitud que els actuals, com s’ha vist a altres països del món. I els Bombers ja es preparen per aquest escenari de futur, per als anomenats incendis de sisena generació. Entre les diverses accions, al Paratge Natural de Poblet, a la vall de Castellfollit, ja s’hi ha fet un Punt Estratègic de Gestió, espais segurs on els Bombers poden treballar quan hi ha un incendi. En aquests espais s’ha eliminat la vegetació per tal que quan arribi el foc aquest baixi la seva intensitat. També s’ha actuat al barranc dels Torners i a finals d’any s’actuarà al Barranc del Titllar. Entre un 3 i un 10% de les 40.000 hectàrees del paratge tenen àrees segures on poder treballar.

Això forma part de l’estratègia dels Bombers i els equips d’emergència de cara als incendis del futur. El sotsinspector dels GRAF a Tarragona, Jordi Castellví, destaca que «entre un 2 i un 3% dels incendis superaran la capacitat d’extinció, i en algunes ocasions haurem de sacrificar territori per protegir-ne un altra part«. Castellví apunta que «entre totes les administracions treballem per indentificar un massís i preparar-lo per a futurs incendis». «Si surt un incendi als boscos de Poblet, amb aquestes actuacions, podrem mantenir l’incendi al barranc i el que hem fet ens ajudarà a contenir-lo, no apagar-lo per si controlar-lo«, explica. 

ÀUDIO: Jordi Castellví, sotsinspector dels GRAF a Tarragona

Per exemple, l’incendi de fa uns mesos a Senan, ha servit per «vacunar» camins que haurien pogut ser un polvorí en plena campanya d’estiu. Aquest incendi que fa tenir lloc al març permetrà que aquest espai no sigui un escenari d’un futur gran incendi.

També es vol enviar un missatge a la societat, com a coresponsable de la gestió forestal. «És important que la gent sigui conscient quan està a una zona de risc, no podem garantir la seguretat de tothom en períodes de possibles incendis, hem de ser conscients del risc», expliquen.

Aquestes reflexions es van fer durant una jornada que aquest dijous va acollir l’Espluga de Francolí sobre comunicació i incendis, organitzada pel Museu de la Vida Rural, la Fundació Pau Costa i els Bombers de la Generalitat, amb el suport del Departament d’Agricultura, Acció Climàtica i Agenda Rural, el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Tarragona. Hi van participar tècnics i també periodistes, per analitzar i reflexionar al voltant de com es comunica quan hi ha un incendi forestal. 

Imatge: Josep Ardila