El consum i la producció responsables es converteixen aquest any en els protagonistes del Festival de l’Educació Sostenible (FES) a l’Espluga de Francolí. El Museu de la Vida Rural ha elegit com a tema principal del seu festival l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 12 que es fixa en garantir modalitats de consum i producció sostenibles.

ÀUDIO: La directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, parla dels principals objectius d’enguany

ÀUDIO: La directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, explica la situació d’emergència climàtica que estem vivint

Aquesta tercera edició, encara marcada per la pandèmia, tindrà com escenari el Museu de la Vida Rural, amb més protagonisme als seus exteriors, com és el cas del jardí etnobotànic. El festival es desenvoluparà durant el divendres 1 i el dissabte 2 d’octubre, passant pel museu experts en ecodisseny, en aprofitament d’aliments, cuina creativa, economia circular, reciclatge o innovació a partir de recursos naturals i sabers tradicionals.

ÀUDIO: Gemma Carbó destaca alguns dels perfils presents durant el FES 2021

Una de les activitats del FES 2020 al Museu de la Vida Rural (Imatge: Cedida)

Un dinar de reaprofitament com acció reivindicativa

En concret, la programació d’enguany s’ha dividit en tres grans eixos: Presentar l’educació cultural per la sostenibilitat, tant pel que fa a les escoles com al propi museu, conèixer el vessant més artístic d’aquest moviment amb artistes que el representen i una acció comunitària dedicada a l’aprofitament alimentari. Aquesta última proposta estarà dedicada a l’aprofitament dels aliments amb les cuineres Ada Parellada, Núria Cuinetes i Marian Romero que elaboraran un àpat fet amb aliments recuperats per una trentena de voluntaris que hauran fet una espigolada per recol·lectar aliments per aquest dinar comunitari.

ÀUDIO: Marta Esteve, destaca els tres eixos d’aquesta edició

Enguany segueix sent necessari fer inscripció prèvia tot i que l’entrada serà gratuïta. A més, durant els dos dies de festival, la Guingueta de l’MVR estarà oberta amb una carta gastronòmica elaborada amb productes de proximitat o provinents d’empreses amb consciència social i mediambiental.

Programació del FES per aquest 2021 (Imatge: Museu de la Vida Rural)