EPAF de Montblanc en les tasques d’extinció de l’incendi de Santa Coloma de Queralt (Imatge: EPAF Montblanc)

Catalunya afrontarà entre dimecres i el proper dimarts la pitjor setmana de perill d’incendi dels últims 18 anys, segons indica la previsió duta a terme pel Servei de prevenció d’incendis del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L’arribada d’una massa d’aire saharià crearà unes condicions meteorològiques com les que han afavorit els incendis forestals a altres països mediterranis, com Turquia i Grècia.

La previsió apunta l’arribada d’una onada d’aire saharià persistent i intensa, que causarà temperatures elevades i humitats relatives molt baixes. A més, les temperatures no baixaran a les nits, i per tant no hi haurà recuperació nocturna. Aquesta situació, sumada a la sequera que afecta la vegetació en els darrers mesos, farà que el risc extrem d’incendi sigui freqüent a les comarques de Ponent, la Catalunya Central i el prelitoral central, mentre que el perill molt alt es generalitzarà en l’àmbit mediterrani. No es preveu que arribin vents forts fins al final de l’episodi.

Catalunya no pateix una onada d’aire calent d’aquestes característiques des de l’any 2003. Aleshores, l’episodi es va allargar durant 15 dies però va ser menys intens, i va coincidir amb tres incendis forestals que van cremar més de 1.000 ha.

L’ADF de l’Espluga fa tasques de vigilància i prevenció davant l’elevat risc d’incendi

Els vehicles i voluntaris de l’ADF l’Espluga de Francolí fan tasques de vigilància i de prevenció d’incendis pel terme municipal de l’Espluga i comarca per l’elevat risc d’incendi. La gran massa forestal que tenim a la comarca i la sequera fan que hi hagi perill d’incendi. A més, ara amb les altes temperatures i que la sega dels blats amb les màquines continua el risc de foc també creix. Amb aquesta manera i estan operatius es podria arribar abans a l’incendi.

ÀUDIO: David Sáez, president de l’ADF de l’Espluga

Actuació de l’ADF de l’Espluga en l’últim incendi (Imatge: Cedida)