En 9 hores, el foc ha cremat aquest dissabte més de 800 hectàrees a la Baixa Segarra. Tot i iniciar-se en terrenys agrícoles, al vespre l’incendi va agafar massa forestal i va multiplicar el possible abast. El conseller d’Interior, des de Santa Coloma de Queralt, alertava que “el potencial és molt més alt”. Es calcula que té capacitat per crèixer fins a les 5.000 hectàrees de perímetre. Fins al moment, aquest diumenge al matí ja n’ha cremat unes 1.200 amb una àrea superior als 7,5 quilòmetres de llargada, entre la Conca de Barberà i l’Anoia.

ÀUDIO: El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, parla de l’abast de l’incendi

Les flames abasten una explotació ramadera, un mas i el Castell de Queralt

El vent de ponent, molt sec i calent, va fer evolucionar el front de foc a molta velocitat en direcció est, cap a l’Anoia. Les flames van propagar a través de vegetació agrícola fins a entrar en superfície forestal, on van començar a generar nombrosos focus secundaris. Als volts de les 20h, els flancs de l’incendi va començar a obrir-se.

A més de les hectàrees afectades, les flames haurien calcinat una explotació ramadera i un mas també hauria quedat molt afectat. No es coneix encara el grau d’afectació del Castell de Queralt, a Bellprat, que és una construcció del segle X i està declarat com a bé cultural d’interès nacional.

A més, el Cos de Mossos d’Esquadra ha evacuat unes 82 persones, a banda i banda, de la serra de Miralles i la serra de Queralt. Les persones evacuades són acollides a Santa Coloma de Queralt, a l’edifici ateneu de Sant Martí de Tous i al local social de Santa Maria de Miralles. També s’ha demanat el confinament de Bellprat i del nucli de Sant Gallard.

Centre de comandament a Santa Coloma de Queralt (Imatge: Pep Morató)

El conseller Joan Ignasi Elena ha agraït la feina a tots els servidors públics que “treballen amb total intensitat i amb la duresa de la situació, amb la simultaneïtat dels dos incendis” que ha obligat a desdoblar els efectius. El conseller també ha volgut agrair als alcaldes la seva col·laboració.

La Generalitat demana ajuda a l’Estat

Elena, en declaracions a la premsa, ha explicat que s’ha sol·licitat la mobilització de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i que l’Estat col·labori amb mitjans aeris a les tasques d’extinció. Aquest diumenge s’hi han afegit amb 26 dotacions. D’altra banda, també es va fer una crida als pagesos per llaurar els camps pròxims a la zona amb l’objectiu de contenir l’avenç del foc.