L’ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí ha reobert portes aquest dissabte després d’anys tancada i limitada a activitats d’entitats privades externes al municipi. L’espai natural i religiós, titularitat de l’Arquebisbat de Tarragona, emprèn un nou destí retornant al poble, com reclamava la Germandat de la Santíssima Trinitat, qui havia preservat i millorat l’espai del 2006 fins a l’any 2016, amb obra de vila i voluntariat. Va ser llavors quan va passar a mans de la Fundació Santa Maria de Siurana, i últimament, a càrrec de l’organització Chiquillos en el Campo.

La proposta va vinculada a lestrena de la nova junta directiva formada per Pepita Montserrat, Núria Giné, Xavier Morgades i Lluís Poca. L’equip es va renovar el 2 de juliol, superant la crisi de relleu que amenaçava l’entitat.

Des d’ara i durant tot l’estiu (fins al 30 de setembre), la Germandat mantindrà oberta amb voluntariat la capella i el servei d’acollida al visitant amb lloguer de taules —amb descomptes pels socis, begudes, cafè, gelats i entrepans per tots els visitants durant els caps de setmana (de 9 a 19h), amb l’expectativa d’ampliar el servei en un futur a través d’un projecte d’inserció sociolaboral per a persones amb diversitat funcional que ara s’està dissenyant. Aquest divendres part del voluntariat va participar en una sessió de formació altruista a càrrec de l’empresa espluguina Carbòniques Franquès, per posar en marxa la cafetera i el servei d’acollida. I és que per damunt de tot, l’associació vol preservar el seu esperit cívico-social i d’ajuda mútua als germans, objectiu fundacional de l’entitat.

Festa per celebrar la reobertura

Aquest dissabte s’ha inaugurat la nova etapa amb un acte amb la presència de l’alcalde de l’Espluga i diversos regidors i el rector de la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel. El projecte de reobertura s’ha fet en acord de l’entitat amb la Parròquia i l’Arquebisbat, com a titulars de l’espai, i el compromís de l’Ajuntament de l’Espluga, titular del bosc del comú i el comellar de les Cent Fonts, que envolten l’ermita i que gestiona el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

L’acte ha comptat amb el cant d’un fragment dels Goigs i el ball dels gegants de la Trinitat, Miquel i Trinitat, a més dels nanos de l’agricultura acompanyats dels Grallers de l’Espluga. Els gegants representen dos espluguins pagesos de finals del segle XIX, època d’or de la devoció espluguina a la imatge de la Santíssima Trinitat.