L’església de Santa Maria de la Perpètua de Gaià, a Pontils, forma part des de fa unes setmanes de la llista roja del Patrimoni, en la qual l’organització Hispània Nostra enumera els elements Patrimoni Cultural de tot el territori espanyol que es troben en risc de desaparició, destrucció o alteració essencial dels seus valors.

Amb la inclusió d’aquest monument barroc situat a 578 metres d’altitud, tocant al Castell de Santa Perpètua de Gaià, es fa palès l’estat de l’església i la seva fragilitat. L’organització Hispània Nostra conclou que l’edifici es torba en ruïnes i estat d’abandonament i que amb la seva inclusió a la llista roja del Patrimoni es pretén promoure la seva restauració i conservació.

L’Arquebisbat valora fer un estudi per conèixer l’estat de l’edifici

Des de l’Arquebisbat de Tarragona defensen que fa més de 75 anys que l’edifici es troba en ruïnes el que ha dut a l’església a un estat actual molt deficient. El recinte es va deixar d’utilitzar com a lloc de culte l’any 1935, després va ser utilitzat com a magatzem i garatge durant la Guerra Civil. Finalment, després de la guerra va perdre la seva utilitat el que ha derivat en l’estat actual.

L’Arquebisbat valora ara fer un estudi per conèixer al detall l’estat actual de l’església. En cas que l’estudi ho aconselli s’indicarien els tràmits per garantir la conservació de l’edifici. Tot i això, ja es preveu que el cost d’aquests treballs sigui molt elevat i difícil d’assumir, ja que algunes de les cobertes ja es van enfondra, juntament amb el castell que hi ha adherit.

La propietat està en negociacions amb l’Associació de Veïns per mirar de trobar una sortida a la situació actual en què es troba el conjunt. Ja fa mesos que es mira de trobar la fórmula per a fer viable la salvaguarda d’aquest espai.