La Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat ha considerat «no viable» el projecte de l’empresa Enel Green Power, filial d’Endesa en renovables, d’instal·lar un gran parc solar fotovoltaic en l’entorn del Castell de Riudabella, a Vimbodí i Poblet.

La Ponència d’Energies Renovables del Departament de Territori conclou que la viabilitat de l’emplaçament projectat és inviable atès que existeixen elements determinants que, ja d’inici, es consideren insalvables per l’afectació a la viabilitat ambiental, agrària, cultural, territorial, urbanística i de paisatge. La Ponència també certifica que el parc no afectaria cap espai natural d’especial protecció, però sí que estaria a escassos metres de distància del Paratge Nacional d’Interès Natural de Poblet i PEIN Muntanyes de Prades. D’altra banda el parc queda inclòs en una àrea d’interès faunístic i florístic d’acord amb la cartografia, per tractar-se d’un espai vital de l’àguila cuabarrada.

Distribució de les plaques solars (Font: Avantprojecte)

El projecte «Instal·lació fotovoltaica Castell de Riudabella» preveia aprofitar els terrenys de les vinyes de Riudabella amb una superfície de 84,2 hectàrees de panells solars, 126 ha de superfície parcel·lada, 76.440 panells solars i una capacitat de producció continua de 34,3 megawatts. El projecte també preveia la construcció d’una línia elèctrica d’evacuació de 7 km de longitud fins a la subestació de l’Espluga de Francolí. El cost d’execució del projecte, que preveia assumir íntegrament Enel Green Power, era d’uns 26 milions d’euros.

Castell de Riudabella (Imatge: Adrià Roca)

En aquest cas el Paratge Natural d’Interès Natural de Poblet i els ajuntaments de l’Espluga de Francolí, Montblanc, Senan, Rocafort de Queralt i Blancafort van presentar informes desfavorables al·legant que l’emplaçament d’aquestes instal·lacions podia comprometre els valors ambientals, paisatgístics i agrícoles del territori. En aquest sentit, el GEPEC i Unió de Pagesos també van presentar informes desfavorables. Tot al contrari que l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet que es mostrava favorable a les instal·lacions d’energies renovables, a condició que compleixin totes les determinacions que estableix la normativa, també manifestaven quant a la compatibilitat urbanística el projecte complia amb tota la legalitat a la qual es remet el règim d’usos del sol.


Ubicació del parc solar i línia elèctrica d’evacuació (Font: Avantprojecte)