La Generalitat de Catalunya ha acceptat incloure deu nous municipis de la Conca de Barberà entre les zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries i en les quals es començaran a aplicar mesures perquè es compleixi el programa d’actuació d’aquests punts.

Concretament, es tracta de  Barberà de la Conca, Blancafort, Montblanc, Pira, Pontils, Rocafort de Queralt, Sarral, Senan, Solivella i Vilaverd, 10 municipis que ja havien estat proposats com a vulnerables per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ara fa un any. Aquestes zones se sumen a les 8 de la comarca que ja es trobaven sota perill de la contaminació de nitrats com són Conesa, Forès, Llorac, Les Piles, Passanant i Belltall, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb.

Ara, en el termini d’un any des de la vigència d’aquest ordre, que és del passat 9 d’abril, els ramaders dels municipis afectats de la comarca hauran d’adaptar els plans de gestió de les seves explotacions que estiguin situades o tirin els fems dels seus animals a les zones vulnerables per tal de complir la normativa i evitar que es superin els màxims permesos.

Aquesta decisió és fruit dels resultats obtinguts a partir del darrer informe quadriennal per al període 2012-2015, dels resultats de les xarxes de control dels Programes de Seguiment i Control duts a terme per l’ACA fins al 2018, i de les dades de nitrats provinents del Programa de vigilància i control sanitari de les aigües de consum humà de Catalunya del Departament de Salut.