Imatge de la creació de mones a la Pastisseria Cobo

La Pasqua torna amb optimisme aquest 2021 a l’Espluga de Francolí després d’un 2020 amb botigues tancades, poques vendes i pèrdues importants en una de les temporades més destacades pel gremi. Les quatre pastisseries del municipi afronten aquest cap de setmana amb molta feina, però optimisme, amb una gran quantitat de reserves tan presencials com per dur a casa, una nova tendència que s’ha imposat durant aquest any.

ÀUDIO: El propietari de la pastisseria Ferrer, David Ferrer, explica el canvi de tendència

Aquest no és l’únic canvi que ha deixat la pandèmia, enguany la demanda de mones més petites ha crescut, fruit de les reunions de petit format i de celebrar la festivitat únicament amb el grup bombolla. Tot i el canvi de mida es manté la demanda d’anys anteriors, ja que es compren més mones però més petites.

ÀUDIO: El propietari Pastisseria Farré Gamell, Jordi Farré, destaca el canvi de la mida de les mones

Les mones realitzades a la pastisseria Farré Gamell (Fotografía: Laia Molné)

Un altre dels canvis que deixa aquest any de pandèmia és l’ús d’internet com a eina clau per controlar les vendes. En alguns casos, durant aquest any s’han creat botigues online i s’ha iniciat un procés de demanda prèvia per internet, on els clients especificaven la figura o mona que volien. Una eina que ha ajudat a agilitzar les comandes.

ÀUDIO: El propietari de la pastisseria Cobo, David Cobo, explica com ha estat aquest procés

La creació d’una figura de xocolata a la Pastisseria Ferrer (Fotografia: Laia Molné)

El que no ha canviat enguany, és la gran quantitat de figures diferents que els petits de la casa demanen. Una tendència que amb els anys s’ha anat diversificant, fruit de la gran quantitat de dibuixos i videojocs que hi ha actualment al mercat.

ÀUDIO: El propietari de la Pastisseria Cabal, Josep Maria Cabal,  destaca la gran quantitat de figures diferents que es demanen

En general, el Gremi d’Artesans Pastissers de Tarragona reconeix que hi ha hagut un repunt en la demanda molt a última hora i les sensacions són bones, tot i les restriccions que encara s’arrosseguen per la pandèmia. S’estima que les vendes seran entre un 5 i un 10% inferiors a les del 2019.

Elaboració de les mones a la Pastisseria Cabal (Imatge: Laia Molné)