Quasi un any i mig després de la riuada de l’octubre de 2019 els grans projectes d’arranjament i recuperació de zones afectades per la catàstrofe dels municipis de l’Espluga de Francolí i Montblanc continuen sense poder-se dur a terme. El motiu d’aquest retard no és altre que la gestió burocràtica de les subvencions que han de rebre els dos ajuntaments per fer dels projectes una realitat.

Actualment els ajuntaments afectats es troben presentant, de nou, els projectes per rebre la subvenció del 50% de l’Estat, un procés que s’havia realitzat fa mesos per rebre els ajuts del 50% dels desperfectes que atorga la Generalitat. Els consistoris ja han presentat queixes al·legant que no s’ha pogut iniciar cap projecte, a l’espera de confirmar l’ajut estatal i de rebre una bestreta tant del 50% dotat per la Generalitat com del de l’Estat.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, destaca les problemàtiques que està ocasionant aquest model de subenció

El termini de la subvenció que aporta la Generalitat ja està en marxa, però els projectes no es poden iniciar fins a rebre la confirmació estatal i els diners dels dos ajuts. Una situació que els consistoris dels municipis més afectats, l’Espluga i Montblanc, critiquen, assegurant que el més coherent hagués estat que els ajuts fossin processats de forma conjunta.

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, comenta el retard per poder executar els projectes

En el cas de l’Espluga de Francolí, els principals projectes que resten a l’espera d’aquestes subvencions són: la creació d’un pas inundable a la zona de la Sinoga, l’arranjament de l’espai del safareig de la Font Baixa i l’adaptació de l’antic parc infantil del parc fluvial. En el cas de Montblanc es vol recuperar el pont de Bolovi, el pont del Molí del pas, el pont Vell i el seu entorn, el camí del cementiri i els voltants del Molí del Pas. Uns projectes que ja estan valorats en els pressupostos municipals d’aquests 2021 i per tant s’esperen finalitzar durant aquest any.

Les obres al pont de la TV-7003 a Vimbodí i Poblet es van donar per finalitzades el setembre de 2020 (Imatge: Laia Molné)

Ajuntaments com el de Vimbodí no s’han vist afectats pels ajuts estatals

El cas de Vimbodí i Poblet, un altre dels municipis més afectats per la riuada, és molt diferent dels dos anteriors. Actualment la majoria de projectes ja s’han dut a terme i tots els arranjaments que es volen realitzar ja han estat atorgats, això és perquè en tenir afectacions menors en comparació a Montblanc i l’Espluga, les subvencions les aporta l’Agència Catalana de l’Aigua, la Diputació de Tarragona i la Generalitat, tres entitats que ja han donat via verda als projectes.

D’aquesta manera ja s’han solucionat els problemes de captació d’aigua del municipi i s’ha arranjat el camí de la Palanca. Després de setmana santa s’espera recuperar l’àrea de lleure del Gorg i el pavelló, unes obres que es finalitzaran el mes de juliol.