La Fundació per l’Arqueologia Ibèrica ha comprat el Palau del Castlà de Montblanc. Ho van fer aquest passat dissabte 27 de març, moment en què es va concretar l’acord entre els propietaris del Palau del Castlà i la Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica per la compra el Palau del Castlà, una obra renaixentista ubicada a la plaça de Sant Miquel.

L’entitat ha manifestat que confia en subvencions públiques, especialment de l’1,5% cultural, per poder restaurar la construcció i, d’aquesta manera, poder mostrar tot el valor de la seva arquitectura renaixentista. Amb aquesta compra, un dels edificis nobles més destacats del patrimoni montblanquí es podrà revitalitzar i donar-li nous usos que revalorin el mateix edifici, la qual cosa suposarà un nou reclam i impuls cultural i turístic per a Montblanc.

La Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica va néixer l’any 2000 a partir de la dotació fundacional realitzada per Àngel Segarra i Ferre i Àngel Segarra i Associats, S.L amb la finalitat de protegir, difondre i estudiar l’arqueologia catalana en general i la de la cultura ibèrica en particular. Segarra, president de la fundació, ha manifestat que una vegada restaurat l’edifici, d’aquí a uns 4 anys, des de la fundació es treballarà per instal·lar un museu amb peces prehistòriques, art medieval i pintura moderna dels segles XVIII i XIX.

Segons ha manifestat l’alcalde de Montblanc, aquesta compra del Palau del Castlà té una gran rellevància per la Vila. En primer lloc, perquè es posarà en valor una de les edificacions civils «més valuoses de Montblanc i de la Catalunya Nova» i, en segon lloc, perquè s’obre un nou cicle en la restauració del Montblanc medieval.

En aquest sentit, l’alcalde ha manifestat que, excepte el patrimoni religiós, la resta de patrimoni civil i militar de Montblanc ha estat restaurat per ens públics. L’ajuntament, la Generalitat i l’Estat han estat els grans restauradors del patrimoni montblanquí. Ara, però, la iniciativa passa a mans privades. D’aquesta manera, la fundació Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica ha adquirit aquest edifici, en gestionarà la restauració i aportarà nous usos que revitalitzaran Montblanc.