Aquest 2020 ha fet augmentar considerablement el nombre d’atencions realitzades pel Servei d’Informació i Atenció (SIAD) a les Dones de la Conca de Barberà. La pandèmia ha fet encara més notable problemes de convivència, familiars o de parella. Dos dels indicadors més destacats han estat un augment d’un 68% per atencions psicològiques i un augment del 30% en les atencions d’assessorament jurídic.

ÀUDIO: La coordinadora del Servei d’Atenció i Informació a la Dona (SIAD) de la Conca de Barberà, Laura Anglès, destaca les conseqüències de la pandèmia

Cal destacar que la majoria de serveis atesos no han estat relacionats amb la violència masclista, ja que no s’ha experimentat un augment d’aquestes situacions, sinó que s’han destacat una major incidència relacionada amb les situacions viscudes per la pandèmia com el confinament, el postconfinament, la situació econòmica de moltes famílies lligada amb la pèrdua del lloc de treball o les dificultats en les situacions de parelles motivada per una convivència de 24 hores.

La importància de la corresponsabilitat a les llars

Per tot això, l’entitat ha recalcat la importància de la corresponsabilitat a la llar, per igualar les tasques realitzades per homes i dones, ja que durant el confinament encara s’ha fet més notòria aquesta diferència en moltes cases. Per això, s’han iniciat les activitats del SIAD amb la campanya ‘És cosa de tothom; si no, ens plantem’, on es ressalta la importància de fer aquestes tasques de forma conjunta.

De fet, les institucions alerten del risc de patir un retrocès en la lluita dels drets per les dones a causa de la pandèmia, i durant tot aquest any reforçaran el missatge de la corresponsabilitat entre homes i dones com a eina per sortir d’aquesta situació.

ÀUDIO: La coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones, Ekaterina Katcheff, posa èmfasi en la situació actual