El Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet ha registrat un augment de visitants gràcies als efectes de la pandèmia de la COVID-19. Els resultats globals de l’any són de 100.000 visitants i uns 20.000 vehicles, una xifra superior respecte l’any 2019.

Els efectes de la pandèmia han repercutit en les visites al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, aquest va registrar prop de dos mesos sense pràcticament visitants (març i abril), incloent-hi el període de setmana santa, que sol ser una de les èpoques de major afluència. A partir del mes de maig, però, la tendència va ser a l’alça fins a arribar al mes d’agost a una situació de col·lapse en alguns dels accessos a un dels espais naturals més emblemàtics de Catalunya.

L’itinerari micològic, el més trànsit del Paratge Natural

Les ganes de gaudir de la natura, així com el creixement exponencial del turisme de proximitat van originar aquesta situació. De fet durant els mesos d’estiu es va registrar un rècord d’afluència en molts dels accessos com en el barranc de Castellfollit. Per exemple durant el juliol, al Paratge Natural de Poblet l’augment va ser molt considerable amb un 200% més de trànsit, sent l’espai que va tenir un augment més exponencial de tot Catalunya.

ÀUDIO: Ester Trullols, directora del PNIN de Poblet, explica com s’ha viscut l’any 2020 amb alts i baixos

ÀUDIO: Trullols parla que la gent estava més segura a la muntanya

Nombre de vehicles per mes (Font: PNIN de Poblet)

Durant el 2020 el Paratge de Poblet va registrar 45 dies crítics, entenent-los com aquells en els que hi van entrar més de 200 vehicles. Això representa un 57% més que els anys anteriors. Aquesta tendència portarà a la Junta Rectora del Paratge Natural de Poblet a prendre mesures de gestió per tal que les visites es puguin dur a terme correctament i amb seguretat. De fet durant l’octubre el Govern va posar en marxa uns Protocols per limitar els accessos de vehicles a diversos parcs i paratges naturals, entre ells el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, després de diversos caps de setmana amb escenes de massificació de vehicles.

ÀUDIO: La directora del Paratge Natural no descarta tornar a desplegar l’operatiu del CECAT durant la Setmana Santa

Cues d’accés per entrar a Castellfollit durant l’octubre (Imatge: Pep Morató)

El mes d’abril, la fauna va gaudir d’una tranquil·litat immensa, ja que no es va registrar cap visitant, segons manifesta la directora del Paratge Natural de Poblet, Ester Trullols, en què també explica que durant els mesos d’agost la massificació de gent en alguns dies es va descontrolar.

ÀUDIO: Trullols parla que la fauna va poder gaudir molt en els mesos de confinament