Fa unes setmanes que es va iniciar oficialment la temporada de calçots, una efemèride que tot i ser mundialment coneguda per la seva activitat a l’Alt Camp també afecta la Conca de Barberà, on té molta popularitat. Però enguany les previsions de restaurants i comerços ja auguren, des del primer dia, una temporada amb poca incidència i en alguns casos inclús perduda.

Les restriccions sanitàries actuals, tot i els lleugers canvis dels últims dies, no permeten encara les reunions massives tan típiques d’aquesta festa i tampoc els menjars a restaurants de més de 4 persones. Per tot això, venedor i restaurants han hagut d’innovar oferint la calçotada per endur com a producte estrella.

Aquesta iniciativa, que venia creixent des de fa uns anys, s’ha convertit aquesta temporada en l’alternativa per mantenir la venda de calçots. Són diversos els restaurants i comerços de la comarca que han decidit catapultar els calçots ja cuits per poder realitzar calçotades a casa i en petit format.

La venda de calçots per endur ha augmentat un 200%

És el cas del Molí del Mallol de Montblanc, on les comandes d’aquest format han augmentat un 200%, a diferència de les calçotades a taula que han disminuït de 400 a menys de 100 persones durant els caps de setmana. El restaurant ForEvents de l’Espluga de Francolí ha optat pel mateix format, a més d’afegir els calçots com un producte a la seva carta habitual per donar-li el protagonisme que aquesta temporada està perdent a causa de la falta de reunions socials.

ÀUDIO: El propietari del Molí del Mallol, Abdon Tarrats, explica com han augmentat les vendes de productes per endur

ÀUDIO: El xef de ForEvents, Albert Roig, destaca que el calçot ha perdut protagonisme aquesta temporada

L’empresa Coaliments Joan Poblet també ha notat aquest canvi de paradigma, amb un augment de les vendes per emportar, amb encàrrecs de petit format per un màxim de 4 comensals i una davallada de la venda de calçot fresc a restaurants, xifra propera al 0. Tot i l’augment del calçot cuit, el propietari de la botiga assegura que les vendes totals seran més baixes que anys anteriors.

ÀUDIO: El propietari de Coaliments Joan Poblet, Joan Poblet, destaca com ha estat aquest canvi de paradigma

La pandèmia i les calçotades en petit format han dut, en global, a un canvi en la venda de calçots, ja que actualment, segons destaca el propietari de Fruites i Verdures Garcia Vicents, es venen ramats de 25 calçots i no 50, com era habitual. També han disminuït les reserves prèvies a causa de la falta de calçotades de gran format. A més, enguany els pagesos s’han adaptat a la demanda, pel qual es preveu que la collita s’adeqüi a les vendes actuals.

ÀUDIO: El propietari de Fruites i Verdures Garcia Vicents, Xavier Francesc, explica l’adaptació dels pagesos a la demanda actual

Les calçotades al restaurant, sota mínims

Alguns restaurant de la comarca no han optat per les calçotades per endur i això ha significat unes pèrdues quasi totals durant la temporada. És el cas de l’Art Restaurant de l’Espluga de Francolí, on fins ara no s’obria els caps de setmana pel confinament municipal i per tant no es realitzaven calçotades. Un fet que significaran pèrdues superiors del 50% en uns mesos on les calçotades ajudaven a passar els mesos fins a l’arribada de la primavera.

ÀUDIO: L’encarregada de l’Art Restaurant, Lorena Hortega, xifra les pèrdues d’aquests mesos per la falta de calçotades

A més, alguns restaurants com el Travé de Solivella culpen part de les pèrdues, que ja s’estaven produint els últims anys, a un canvi en la realització d’aquesta tradició que ha fet que la població deixi de sentir-se tan interessada per desplaçar-se fins al restaurant a fer una calçotada amb l’àpat complet habitual. Una preocupació que se suma a la temporada actual on les vendes d’aquest format tradicional estan sent nul·les.

ÀUDIO: El propietari del Restaurant Travé, Josep Maria Sants, assegura que s’està perdent la calçotada tradicional