Unió de Pagesos adverteix de les afectacions a les masses forestals de les comarques on va causar més danys el temporal Filomena, el 9 de gener, després que la neu ja s’ha retirat i hi ha una important quantitat de branques caigudes, fan incrementar el risc de patir un gran incendi forestal per tenir un excés de combustible. Per aquest motiu, el sindicat demana a les administracions que activin un pla d’actuació d’emergència per retirar la fusta caiguda abans d’arribar l’estiu.

La Conca de Barberà és una d’aquestes comarques afectades, segons el sindicat. A més a més, Unió de Pagesos recorda que aquestes zones forestals afectades són de baix rendiment econòmic, de petits propietaris particulars, motiu pel qual en dificulta la seva neteja. Per això, considera que cal un pla d’emergència per retirar la fusta malmesa dels boscos a les finques de titularitat privada afectades.

Unió de Pagesos recorda les dificultats que van comportar per a la neteja dels boscos els efectes de la gran nevada del 1985, i que l’estiu següent, el 1986, es van produir grans incendis forestals a l’Alt Empordà, l’Anoia i el Bages, afectant zones d’especial valor natural, com el massís de Montserrat i el seu entorn. En total, es van cremar més de 65.000 hectàrees a tot Catalunya.