Fa unes setmanes es va donar per finalitzada la collita de l’oliva a la comarca en un any on les perspectives apuntaven una millora en relació amb el 2019, en el qual la collita de l’Espluga havia disminuït de manera considerable. Finalment les perspectives s’han complert i la Cooperativa de l’Espluga ha tancat la temporada amb 900.000 quilos d’oliva.

En percentatges, l’augment ha estat d’un 30% en comparació amb la temporada de 2019, tot i que des de la cooperativa destaquen que el rendiment ha estat més baix que altres anys, ja que l’oliva era més gran i duia més aigua, el que ha fet que de cada 100 quilos d’oliva s’obtinguessin 18 litres, quan habitualment en surten uns 20. Tot i això la quantitat recollida ha compensat les pèrdues produïdes pel rendiment.

Pel que fa a la qualitat de l’oliva, ha estat “excepcional”, segons l’encarregat de la cooperativa de Solivella i l’Espluga, Josep Maria Civit, ja que les plantacions no s’havien vist afectades per glaçades i el fred no havia estat molt pronunciat, motiu pel qual no hi havia olives mortes i el gust era més pur que en altres temporades.

ÀUDIO: L’encarregat de les cooperatives de Solivella i l’Espluga de Francolí, Josep Maria Civit, detalla com ha sigut la collita a l’Espluga

De l’oli recollit, un 50% ha sigut retirar pels socis per autoconsum, un 15% s’ha venut en les agrobotigues i a particulars i el 35% restant s’ha venut a la Unió Cooperativa per fer oli a granel.