Casa Sugranyes, un edifici situat al carrer Muralla de Santa Tecla de Montblanc, podria convertir-se en el primer que l’Ajuntament expropia de manera forçosa en no arribar a un acord amb els seus propietaris. L’edifici, de finals del segle XIX, està a tocar de la muralla medieval de Montblanc i està afectat pel pla general de Montblanc de l’any 1997, que hi contempla una zona verda.

Marta Pedra, que va comprar l’edifici l’any 2018, hi voldria fer un espai dedicat al vi, ja que el seu rebesavi, primer propietari de la casa, ja hi tenia un negoci de destil·leria. Pedra, però, no ha aconseguit la llicència. L’Ajuntament li ha denegat en tractar-se d’un edifici afectat pel pla general. Asseguren que no entenen que l’únic final sigui tirar-la a terra.

ÀUDIO: La propietària de la Casa Sugranyes, Marta Pedra, explica perquè la família està en contra d’aquest expropiament

L’Ajuntament de Montblanc assegura que, tot i haver consultat la possibilitat, no es pot deixar sense efecte un procés d’expropiació en un conjunt monumental i artístic, com és el cas de Montblanc, i que fer-ho seria un greuge comparatiu amb altres edificis adjacents a la muralla. L’alcalde, Josep Andreu, destaca que “no hi ha cap exemple d’un decret d’expropiació a tot l’Estat en un conjunt monumental que s’hagi deixat sense efecte”, i afegeix que “t’agradi o no el que diu el pla general, és d’obligat compliment”.

La propietària demana 500.000 euros per la compra de l’edifici

L’alcalde lamenta que es pugui convertir en el primer edifici que s’expropia sense acord en la història dels ajuntaments democràtics de Montblanc. Fins ara, sempre, per alliberar un tram de muralla i per complir amb el pla general, s’ha arribat a acords amb els propietaris de les cases. De fet, l’alcalde es mostra crític, assegurant que la propietat en demana més de 500.000 euros quan la van comprar per 85.000 euros.

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, exposa la posició de l’Ajuntament

Els propietaris, però, neguen que sigui qüestió de diners. Asseguren que el seu objectiu ara és, si no els deixen fer cap activitat, evitar que es tiri a terra. Marta Pedra assegura que “si jo no me la puc quedar, posarem totes les facilitats per parlar-ne amb l’Ajuntament, sense buscar cap benefici econòmic, però si perquè quedi dempeus”. L’Ajuntament assegura que no contempla de moment tirar Casa Sugranyes a terra, però tampoc preveu donar cap llicència d’activitat, ja que el pla general del 1997 no ho contempla.