La Generalitat de Catalunya ha atorgat una subvenció directa a l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí de 284.970,61 euros per fer front als danys causats per la riuada del 22 d’octubre de 2019. L’import servirà per cobrir el 50% de les accions contemplades en aquesta línia d’ajuts. El consistori hi va presentar una sèrie d’actuacions subvencionables per valor total de gairebé 570.000 euros, entre els quals hi ha la intervenció en la zona d’esbarjo del Parc Fluvial, l’afectació de la zona de la Plaça del Mil·lenari, arranjament de camins, l’adequació de l’edifici de la Llei de Barris, etc.

Contràriament, l’ajut no cobrirà altres afectacions importants com ara la pèrdua de l’edifici del magatzem de l’ADF i la Brigada Municipal i la pèrdua de vehicles i maquinària de la brigada municipal, ja que es tracta de despeses no subvencionables en aquesta línia d’ajuts. Tot i això, l’Ajuntament ha comunicat que està estudiant altres vies amb recursos propis per poder disposar d’un altre magatzem per aquesta finalitat, o bé a través d’ajuts. Pel que fa als vehicles, l’Ajuntament ja va començar a adquirir-ne de nous amb fons propis. Prèviament a l’adjudicació definitiva, l’Ajuntament de l’Espluga va presentar diferents recursos a la resolució inicial perquè es considerava que més accions havien de ser subvencionables. En alguns casos, algunes reclamacions han estat acceptades.

Estat i Generalitat es van comprometre a cobrir cadascú la meitat dels costos

A partir d’ara, l’administració local té un any per executar les obres de restitució, unes despeses que ja contemplarà el pressupost municipal del 2021 amb un total de gairebé 700.000 euros. En aquesta xifra, s’hi inclou la creació d’un pas inundable a la zona de la Sinoga per restituir un camí, el cost de l’actuació s’enfila fins als 135.000 euros i es podrà cobrir gairebé tot amb un ajut de 50.000 euros que es va sol·licitar a la Diputació de Tarragona i d’altres que s’estan tramitant. La part restant de la despesa s’espera que es pugui cobrir amb els ajuts de l’Estat que encara han de confirmar la quantitat exacta que destinaran a l’Espluga.

L’Ajuntament va bonificar l’ICIO per la restitució dels efectes de la riuada

Séquia neta de l’Horta d’Amunt (Imatge: Pep Morató)

D’altra banda, al ple municipal d’aquest dijous el consistori aprovarà la bonificació del 95% de l’ICIO per a set obres de particulars de restitució de danys ocasionats per la riuada. Les obres de major import ja es van bonificar anteriorment.

Finalment, l’equip de govern també ha anunciat que ha traslladat a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, la necessitat de recuperar les séquies de l’horta del municipi que encara no s’han restituït. S’ha demanat al Departament que explori la possibilitat d’arreglar les infraestructures hidràuliques a través de l’empresa pública TRAGSA i amb l’ajut, doncs, del Ministeri d’Agricultura.