Aquest 31 d’octubre va complir un any de la descoberta del santuari paleolític amb centenars de gravats d’art rupestre figuratiu i abstracte de fa uns 15.000 anys a la Cova de l’Espluga, els més antics descoberts fins ara a Catalunya.

Un any després l’autor de la troballa, Josep M. Vergès, en declaracions a l’EFMR ha explicat que durant les prospeccions i catalogacions dels primers gravats es van trobar fins a 200 motius més a les parets de l’interior de la Cova. Això fa que estiguem parlant d’un total de 380 motius amb diferents símbols. Els principals motius serien animals gravats a les parets de la cova, com ara cérvols, cavalls i bous, a més de diverses figures abstractes.

ÀUDIO: Josep M. Vergès, autor de la troballa, explica que han trobat molts més motius

La majoria de les representacions, com les anteriors, es poden atribuir, pel seu estil, al Paleolític Superior, més concretament al període Magdalenià, ara fa uns quinze mil anys, si bé n’hi ha que poden ser lleugerament més antigues, i d’altres que podrien relacionar-se amb el neolític i etapes més recents. És per això que a l’interior de la cova s’ha continuat treballant per tal de concretar molt més l’estudi: “Hem estat catalogant, però també hem fet un sondeig per estudiar el context dels gravats”, explicava l’autor de la troballa.

Josep M. Vergès a la sala del Llac (Imatge: Pep Morató)

Josep m. vergès: “Aquest lloc ha sigut un lloc especial des de fa 20.000 anys”

ÀUDIO: Vergès explica que es continua treballant

Imatge: Cedida

La divulgació de la troballa va fer que els experts posessin una data als gravats trobats, però la realitat és que hi ha motius que estarien tocant els 20.000 anys com també d’altres que podrien ser de l’edat del bronze. L’investigador de l’IPHES, Josep Maria Vergès, argumenta que “han sigut diferents comunitats que no tenen perquè tingut una continuïtat les que han fet que aquest lloc sigui especial”.

ÀUDIO: L’autor de la troballa argumenta que es un lloc especial per moltes èpoques

La pandèmia frena les vies de finançament

El coronavirus també ha afectat als gravats, ja que els diners que haurien d’haver vingut de moment encara no han arribat a causa de la pandèmia, Vergès s’hi referia així: “el tema econòmic, per la importància que té el jaciment, s’hauria de reflectir però amb la situació actual ja ho veurem…”.

ÀUDIO: Vergès parla sobre el tema econòmic

Presentació dels gravats el 7 de febrer de 2020 (Imatge: Pep Morató)