El grup de recerca GRESEPIA, del Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha iniciat la segona campanya d’excavacions a les Coves de l’Espluga per determinar específicament en quin moment de la història va utilitzar-se la Sala del Llac i quin ús tenia. Ho estan fent amb una campanya d’excavació que va començar a finals d’octubre d’aquest any.

La primera fase, ara fa un any, va fer pensar que la Sala del Llac de l’interior de la cova podria haver estat una necròpoli o un espai sagrat on s’hi celebraven altres tipus de ritus. És per això que durant aquesta segona campanya del grup de recerca GRESEPIA s’han realitzat diversos sondejos per comprovar i confirmar aquestes hipòtesis dels investigadors.

ÀUDIO: Ivan Cots, director de les excavacions a la Sala del Llac,, explica a on es vol arribar

Com a resultat de la intervenció, dirigida per Ivan Cots, s’ha constatat l’existència de materials ceràmics en bon estat de conservació. Els investigadors parlen que els diferents materials podrien datar-se entre els segles VIII i VI aC. Amb l’actuació d’enguany es pretén finalitzar les tasques iniciades al 2019, continuant amb una recerca que té com a objectiu fonamental esbrinar quin ús es donava a aquest espai durant la protohistòria, moment al qual corresponen els recipients ceràmics recuperats pel GRESEPIA i, fa més de 50 anys, pel Dr. Vilaseca, alhora que precisar tot el possible la cronologia més concreta d’ús d’aquest espai. Això es farà a través de l’excavació de noves cales, per obtenir una idea de conjunt.

ÀUDIO: Cots parla que han d’acotar molt més les dates

ÀUDIO: El director de les excavacions explica el que s’han trobat durant aquests primers dies

La Cova de la Font Major en general, i en aquest cas la Sala del Llac, esdevé un jaciment arqueològic paradigmàtic per la recerca de la ritualitat en èpoques prehistòrica i protohistòrica, i aquests estudis han de permetre avançar en el seu coneixement, i alhora en el del nostre país.

Imatge: Pep Morató

L’excavació a la Sala del Llac de la Cova de la Font Major forma part del projecte quadriennal de recerca ‘Evolució i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona (2018-2021)’, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat i coordinat per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), també per l’Ajuntament de l’Espluga que aporta suport econòmic i logístic a través d’un conveni de col·laboració.

ÀUDIO: El director de les excavacions explica que hi haurà fututres campanyes.