Portal de Sant Francesc (Imatge: Jordina Moix)

La recuperació d’un tram de la muralla de Sant Francesc ha permès constatar que antigament hi havia dues torres que ara no existeixen.

Una d’elles, a la zona de cal Ferreret, no es reconstruirà. L’altre, situada a tocar del carrer Major, evidencia que hi havia un portal amb una torre a banda i banda, una construcció típica de les viles reials medievals.

El projecte presentat aquest dijous en una conferència preveu recuperar els 200 metres de muralla i el portal de Sant Francesc amb una torre a cada banda. Aquesta, de fet, serà la darrera gran actuació al recinte emmurallat de Montblanc.

L’alcalde, Josep Andreu, així ho va defensar, davant algunes crítiques rebudes. Ho va fer aquest dijous en una conferència a la sala de les Corts, que va omplir l’aforament.

L’obra, finançada per l’1% cultural del govern espanyol, té un cost de 750.000 euros. Després de les cates arqueològiques i de l’enderroc del Kursaal, ara ja s’estant fent els treballs per reconstruir la torre i el pany de muralla de la plaça de Sant Francesc. El projecte va començar el 2014 i després d’anys d’estudis ara ja s’està executant. En parla l’arquitecte del projecte, Carles Brull.

Es preveu que les obres estiguin enllestides durant la primera meitat de l’any vinent. Amb aquesta actuació es donarà per finalitzat el projecte de Sant Francesc, que va començar amb la construcció de la plaça i del claustre, i que acaba ara amb la muralla i el portal, que canviarà per complet l’entrada a la vila.