El passat dijous 27 d’agost, El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va fer públic un Reial decret segons el qual es posa en marxa un règim d’ajudes a entitats locals per la recuperació de les zones sinistrades en els diversos temporals que es van produir durant el 2019 i inicis del 2020. Segons aquesta publicació, el pressupost total entre tots els temporals arriba als 226 milions d’euros a tot el país, dels quals el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública aportarà la meitat, 113 milions d’euros.

Des dels diversos Ajuntaments de la zona asseguren que la mesura arriba tard, ja que l’únic que fa aquest decret, segons l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal, és certificar els danys però en cap cas aportar els ajuts, els quals ja fa més de deu mesos que s’esperen.

ÀUDIO: L’alcalde d’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal, parlant sobre els endarreriments en els ajuts

L’alcalde de l’Espluga de Francolí parla doncs de falta de preocupació per part de l’estat, ja que els retards d’aquesta publicació demostrarien que des del govern estatal es veuen les destrosses produïdes pels temporals com un tema secundari i no una prioritat.

ÀUDIO: L’alcalde d’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal, destaca la falta de prioritat per part de l’Estat

El temporal va deixar grans destrosses a tota la zona de la Conca de Barbera (Imatge: Adrià Roca)

Vimbodí i Poblet se suma al malestar sobre la falta d’ajuts

Altres consistoris de la zona també han fet palès el malestar sobre l’endarreriments d’aquest decret. L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, assegura que la mesura s’ha rebut amb satisfacció però incertesa, ja que aquesta aprovació no significa una rebuda immediata dels diners.

ÀUDIO: L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, dóna importància a la incertesa que transmet aquest decret

Moltes de les zones afectades encara estan per arreglar, el que es tradueixen en deficiències pel municipi. Segons l’alcalde de Vimbodí i Poblet, aquests diners serviran per arreglar infraestructures  com les situades a l’exterior de la piscina i el pavelló municipal, així com diversos camins pavimentats que van quedar afectats i altres destrosses de dimensions similars.

ÀUDIO: L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, parla sobre els endarreriments en els ajuts