El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha encapçalat aquest matí a Santa Coloma de Queralt la signatura del conveni que millorarà el subministrament d’aigua a nou municipis de la comarca de la Conca de Barberà, amb una població conjunta de més de 4.000 habitants, ho ha fet enmig d’una concentració de més d’una cinquantena de persones.

L’acord, que han signat el president del Consorci d’Aigües de Tarragona, Xavier Royo, i el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, preveu una dotació d’aigua màxima de menys de 5 hm3/any per satisfer totes les necessitats dels 9 municipis següents: Conesa, Forès, Llorac, Passanant i Belltall, les Piles, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb, que han tingut durant diversos anys problemes de subministrament d’aigua al disposar de captacions vulnerables, tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat del recurs.

Signatura del conveni sel president del Consorci d’Aigües de Tarragona, Xavier Royo, i el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols. (Imatge: Pep Morató)

El conveni defineix que el CAT i el Consell Comarcal finançaran el cost del projecte constructiu de la primera fase, el qual estarà enllestit en un termini de 8 mesos i serà redactat pel CAT. Pel que fa a l’execució de les obres, serà el Consorci qui assumirà la direcció dels treballs, en coordinació amb el Consell Comarcal.

Durant la seva intervenció en l’acte, el president ha situat l’acord en el marc estratègic País Viu, que, ha dit, “passa per infraestructures com la d’avui, per infraestructures terrestres i connexions digitals, és a dir, totes les comunicacions que aquest país necessita”. I ha subratllat que “aquest és el Govern de la iniciativa del país viu, que vol donar tota la veu a les comarques”. El president Quim Torra també ha demanat disculpes pel retard en l’arribada de la infraestructura.

ÀUDIO: Torra demana disculpes pel retard de la infraestructura

Més d’una cinquantena de persones es concentren per exigir al Govern un model sostenible

Més d’una cinquantena de persones s’han concentrat a les portes del Castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt, on s’ha celebrat l’acte, per oposar-se a l’arribada d’aigua de l’Ebre com a solució per fer arribar l’aigua potable a aquests pobles de la Baixa Segarra i per rebutjar la implantació de nous parcs eòlics. Els manifestants han fet arribar les seves queixes al president de la Generalitat i al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que s’ha compromès a reunir-se amb ells. 

En l’acte ha intervingut el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha respòs a les protestes veinals. Calvet ha assegurat que “vetllarem per la preocupació d’un territori on ja hi ha molts parcs eòlics, perquè la distribució de l’energia renovable sigui justa i equilibrada”. Quim Torra també s’ha pronunciat sobre les queixes dels veïns que estaven concentrats.

ÀUDIO: Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, parla sobre la implamantació de més parcs eòlics.

ÀUDIO: El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha parlat sobre el tema dels molins.

Imatge: Pep Morató

El projecte s’articula en tres fases

La millora del subministrament d’aigua a la Conca de Barberà a través de la connexió amb la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona suposarà una inversió global d’11 milions d’euros i permetrà la construcció de prop de 50 quilòmetres de conduccions.

El projecte s’articula en tres fases. La primera d’elles preveu ampliar la xarxa del CAT existent que acaba a la zona industrial de Sarral. Es construirà un dipòsit de doble vas (750 + 750 m3) i una caseta per bombament i cloració. En aquest fase, que contempla la construcció de més de 7 quilòmetres de conduccions, també inclou la connexió al dipòsit de Forés. Aquesta fase, amb una inversió de 4,6 milions d’euros, compta amb una subvenció de 3,1 milions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), emmarcada en la darrera línia d’ajuts per a millorar l’abastament en alta i que ha destinat 20 milions en 160 subvencions als ens locals. Per part de la Diputació de Tarragona s’aportarà un ajut d’un milió per dur a terme els treballs d’aquesta primera fase.

La segona fase, amb un pressupost de 3,2 milions d’euros, preveu desplegar la canalització que unirà els dipòsits de Forés, Conesa i Santa Coloma de Queralt, amb una extensió total propera als 17 quilòmetres. La tercera i última fase, amb una inversió de 3,1 milions, contempla la connexió de la xarxa existent executada en fases prèvies, de manera ramificada i segons zones i fins als municipis de Passanant i Belltall, Savallà del Comtat, Llorac i Vallfogona de Riucorb. La longitud total de les canalitzacions previstes en aquesta fase és de més de 23 quilòmetres.

D’altra banda, l’ACA també ha atorgat, provisionalment, tres ajuts al municipi de Santa Coloma de Queralt per un valor total superior als 211.000 euros i que consistiran en rehabilitar dues captacions (pous de la Font de la Badia i Codony, i els dipòsits associats) i substituir una canonada d’abastament en alta de fibrociment.

ÀUDIO: El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, ha parlat sobre l’arribada de l’aigua potable

GALERIA D’IMATGES DE LA SIGNATURA DEL PROJECTE (IMATGES: PEP MORATÓ)