Emergències, sostenibilitats, respostes i propostes és el leitmotiv sota el qual se centra aquesta nova edició del cicle organitzat per La Conca 5.1 i que aquest any han planificat i dut a la pràctica en cooperació directa amb el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de
Francolí. Aquest espai també es converteix en la seu permanent del cicle de debats.

Visions 5.1 segueix en el format dels anys anteriors i es portaran a terme un total de tres debats amb l’objectiu de reflexionar sobre l’emergència focalitzada en el clima, la cultura i el turisme. No obstant això, arran de la crisi sanitària i amb l’objectiu de continuar prenent totes les mesures recomanades, la primera sessió programada pel divendres 15 de maig a les 19 h, es durà a terme de forma virtual mitjançant els canals de Zoom i YouTube del Museu de la Vida Rural, als quals es pot accedir també tan des del web del Museu com de la Conca 5.1.

L’emergència climàtica, cultural i turística a debat

Formen part d’aquesta edició 2020 disset personalitats de renom d’arreu del país. El primer debat centrat en l’emergència climàtica, el canvi climàtic i el medi ambient el protagonitzen l’antropòloga social i cultural Yayo Herrero; el Cap del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals i expert en incendis forestals, Marc Castellnou; la Presidenta de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial, Manola Brunet; la Investigadora sènior sobre clima i energia a l’IDDRI (Institut de Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals), Marta Torres Gunfaus i la periodista i candidata doctoral en Relacions Internacionals, Queralt Castillo.

Pel que fa al segon debat que es farà el 5 de juny, hi participaran l’Íngrid Guardiola, Anna Guitart, Alba Sotorra, Charlie Pee, Clàudia Rius i Anna Zaera. El tema és en aquest cas, l’emergència cultural. Finalment, a l’últim debat que es realitzarà el 12 de juny hi participaran José Antonio Donaire, Judit Carrera, Itziar González, Margalida Ramis, Rafael López Monné i Damià Serrano, que se centraran en l’emergència turística i els nous reptes turístics.

L’esperit del cicle continua sent el mateix que sempre ha perseguit l’associació La Conca 5.1: la reflexió, l’anàlisi, el debat i la difusió de temes relacionats amb el territori, el desenvolupament local, la societat, el paisatge i tots aquells agents que influeixen en
una sostenibilitat que ens afecta a tots de manera directa. “Estem molt contents de l’aliança amb el Museu de la Vida Rural per donar continuïtat a aquest cicle i de presentar un any més aquest espai de reflexió. La Conca 5.1 i el MVR aposten així per generar reflexió des de les realitats no urbanes, convidant a persones que pensen i treballen en camps que ens afecten a tots d’una manera molt directa.

Malgrat la situació que estem patint actualment, ens hem reinventat per oferir de manera digital el primer debat, ja que considerem més necessari que mai reflexionar al voltant d’aquestes emergències i intentar dibuixar algunes respostes i propostes”. El cartell i la imatge gràfica de l’edició d’enguany és obra de l’il∙lustrador Carles Cubos Serra i reflecteix aquest joc de mirades que es pretén aconseguir a través de la visió de diverses persones expertes en els temes que es tracten.

Enllaços per on es podrà seguir aquest primer debat:

Zoom: https://us02web.zoom.us/j/88952070906

Youtube: https://www.youtube.com/user/museuvidarural