Les visites a la pàgina web de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà han augmentat gairebé un 300% respecte al mateix període de l’any passat. Les dades fan referència al cicle 15 de març-30 d’abril, que coincideix amb el moment de màxima alarma de la crisi del COVID19 i el confinament dels ciutadans.

A més d’un augment del 300% dels visitants a la pàgina, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà se situa en la primera posició en el rànquing de les pàgines web més vistes dels centres d’arxiu que formen part de la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC). En el període citat anteriorment, varen ser prop de 4.000 els usuaris on-line que van consultar la pàgina de l’ACCB, en comparació amb els 1.000 del l’any passat. Aquest rànquing el segueixen l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, del Gironès i del Maresme.

Des de l’Arxiu Comarcal es valora molt positivament aquesta primera posició, ja que la nostra comarca té una densitat de població molt més reduïda que moltes de les que segueixen el rànquing.

En aquest sentit, des de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà volem llençar un missatge d’agraïment a la població. La ciutadania ha estat molt receptiva i ha valorat enormement les propostes digitals que hem ofert periòdicament.

L’ACCB, durant el període de confinament, ha volgut centrar gran part dels seus esforços en augmentar la presència a internet i a les xarxes socials. L’objectiu, ara que les sales de consulta s’han mantingut tancades als usuaris, ha estat el de portar els documents a casa, fer-ne difusió i intentar apropar el centre a la ciutadania. I de fet, els arxius “han anat” a casa, però des de casa també “s’ha anat” als arxius.

No només les estadístiques del portal web de l’ACCB han augmentat exponencialment. De fet, la majoria de pàgines web dels centres d’arxius que formen part de la Xarxa d’Arxius Comarcals, han tingut un augment important dels seus usuaris online. Des de l’ACCB s’agraeix molt sincerament que la població hagi tingut tant interès en les propostes digitals de la XAC i dels arxius que la conformen.

Durant l’estat d’alarma, des de la XAC s’ha ideat el projecte Catalunya des dels Arxius, en què cada setmana aproximadament, s’han posat a la disposició de tothom una sèrie d’activitats digitals relacionades amb el mateix tema. Es va iniciar amb l’àmbit de Sant Jordi, el va seguir els oficis, després els esports, i el proper àmbit de difusió seran les festes i tradicions populars.

Per altra banda, en menys de dos mesos, l’Arxiu Comarcal ha pujat a la Xarxa gairebé 600 imatges de la col·lecció de complement de fotografies de l’ACCB, consultables al portal Arxius en Línia, i ha publicat tres exposicions fotogràfiques virtuals: un monogràfic del fons personal del fotògraf montblanquí Vicenç Baldrich; l’exposició La Conca de Barberà. Terra pagesa i bressol del cooperativisme, i la darrera (que es va publicar la setmana passada), El futbol montblanquí. Primers 50 anys d’història.