Setmana Santa a zero. És el balanç assumit des de fa ja setmanes per part de l’hostaleria i la restauració a la Conca de Barberà, però el sector es resigna a perdre el que queda d’any i espera aprofitar alguns mesos de l’estiu i la tardor per salvar l’any gràcies al mercat interior. Això sí, demanen solucions econòmiques a les administracions per frenar les pèrdues que ja pateixen. “A ingressos zero, pagaments zero”, insistia el president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Conca de Barberà, Josep Ramon Guiu, en una entrevista a l’Informatiu Conca de Barberà de l’EFMR.

Zones turístiques d’interior com la Conca de Barberà poden ser les primeres a recuperar-se de l’actual aturada pel coronavirus perquè poden jugar amb avantatge gràcies a l’oferta lligada a l’entorn natural i als productes de proximitat, en detriment d’altres destinacions més associades amb les aglomeracions. El mercat interior, el primer a moure’s després del confinament, hi pot jugar un paper important, ja que molt probablement haurà de descartar desplaçar-se a l’estranger i optar per escapades a prop de casa. Aquesta és la previsió optimista que es pot fer davant l’actual crisi provocada pel coronavirus, però admetent que el sector ja ha perdut prop del 30% de l’activitat de l’any tenint la persiana baixada aquesta primavera i, com a mínim, l’inici d’estiu. Com en la resta d’activitats econòmiques, la incògnita de quan podran reobrir plana en un horitzó incert per l’abast del virus.

ENTREVISTA al president de l’Associació d’Hostaleria de la Conca de Barberà, Josep Ramon Guiu

Les pèrdues per al turisme a la Conca de Barberà van començar poc abans de l’estat d’alarma quan l’allau de cancel·lacions ja va fer preveure una primavera en blanc. I és que no és pas un període de baixa activitat a la comarca, sinó que són mesos de rebre grups d’escoles, viatges de l’Imserso i, òbviament, famílies durant la Setmana Santa i també el pont de l’1 de maig.

Prop de 9.000 visitants menys a l’Espluga

Plafons troballa gravats a les Coves de l’Espluga (Foto: Pep Morató)

Per exemple, els museus municipals de l’Espluga de Francolí han rebut en els darrers anys uns 2.500 visitants només durant els dies de Setmana Santa. I de gener a abril, aquests espais d’interès turístic hauran perdut enguany gairebé 9.000 visitants respecte al mateix període de l’any passat, ja que des de principi d’any s’han rebut unes 7.000 persones als museus que gestiona l’Ajuntament.

Aquestes xifres, que són extrapolables en la resta de comarca, es tradueixen en pèrdues per als Ajuntaments i també per a totes les empreses vinculades al sector. Segons l’Associació d’Hostaleria, aquesta aturadà afectarà molt als negocis fins al punt de forçar tancaments d’empreses si no es garanteix la liquiditat i les administracions permeten la suspensió del pagament d’impostos.