El ple de l’Ajuntament de l’Espluga celebrat de manera telemàtica a causa de la crisi pel coronavirus va aprovar, aquest dimecres 8 d’abril, el pressupost per l’any 2020. Els comptes es van aprovar amb els vots favorables dels regidors de l’equip de govern i també de Nova Espluga i l’abstenció dels tres regidors de Junts per l’Espluga de Francolí.

El pressupost 2020 es veu reduït en 137.784,44 euros per tal de poder complir amb les restriccions que imposa el Pla Econòmic Financer al qual ha de fer front l’actual consistori, un pla que ve motivat per l’excés d’inversions finançades amb romanent d’exercicis anteriors. L’ajustament més important es realitza al capítol sisè, corresponent al d’inversions, que passa de 992.700,00 euros a 772.200,00 euros, més d’un 22% de reducció.

Així doncs, els primers pressupostos que proposa el nou equip de govern compten amb un import total de 4.783.215,56 euros i fan èmfasi en les àrees de Ciutadania i Serveis Socials, Promoció de l’Ocupació, Medi Ambient i Seguretat.

El regidor de Nova Espluga, Francesc Sánchez, va votar a favor dels comptes, defensant que són uns pressupostos que tot i la reducció són molt equitatius. “Crec convenient empènyer el carro amb vosaltres i donar-vos al meu suport i agrair tots els aclariments i dubtes que jo podia tenir, ja que és la primera vegada com a regidor que se m’ha explicat.”, acabava Sánchez.

ÀUDIO: El regidor de Nova Espluga, Francesc Sánchez, explica perquè vota a favor

Per la seva banda, Junts per l’Espluga va optar per l’abstenció, assegurant que “esperen que durant l’any puguin fer un seguiment exhaustiu de l’execució d’aquest mateix pressupost”. Jordi Torre, portaveu de Junts per l’Espluga, explicava que “també celebrem que algunes de les propostes que hem fet consta en el Ple ara s’hi hagin inclòs dins dels pressupostos”. Tot i això, Jordi Torre feia preveure que “algunes partides puguin quedar econòmicament curtes”, afegint “que reduir el pressupost del manteniment d’algunes instal·lacions no creuen que sigui la millor opció tenint en compte l’estat d’aquestes”.

ÀUDIO: Jordi Torre, portaveu de Junts per l’Espluga, en la seva intervenció

L’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal, va argumentar que tindran en compte aquestes consideracions i que són conscients que han de fer un seguiment exhaustiu d’aquest pressupost, per no tenir sorpreses. També va agrair el vot favorable de Nova Espluga.

ÀUDIO: Josep M. Vidal, alcalde de l’Espluga, agraeix la disposició dels grups

Durant el Ple Municipal d’aquest dimecres també es van aprovar per unanimitat tres mocions. La primera moció que es va aprovar va ser presentada per part del grup municipal Junts per l’Espluga de Francolí, amb motiu de la decisió de retirar l’acta de diputat del Molt Honorable President de la Generalitat Quim Torra. La segona es va aprovar per unanimitat, també va ser presentada per part del grup municipal Junts per l’Espluga de Francolí, amb relació a la seguretat de les indústries petroquímiques. Per acabar es va votar a una moció de Junts per l’Espluga i Som Espluga per a la commemoració del Dia Internacional de les Dones. El Ple Municipal va acabar amb tots els regidors de l’Espluga ensenyant un cartell amb diversos missatges per la societat.