Compareixença conjunta dels 6 alcaldes de la Conca de Barberà afectats per la riuada i el president del Consell Comarcal per exigir al Consell de Ministres l’aprovació del reial decret per incloure els danys de l’aiguat del 22 d’octubre en aquesta línia d’ajuts urgents de l’Estat. Els batlles han ofert una roda de premsa a la seu del Col·legi de Periodistes a Tarragona per fer notar el seu malestar quan ja s’han complert tres mesos dels aiguats.

Es tracta del Reial Decret 11/2019 del 20 de setembre de mesures urgents per pal·liar els danys causats per temporals i altres situacions catastròfiques. Durant els dies posteriors a la riuada, la subdelegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, va prometre que els municipis de la Conca de Barberà s’hi podrien afegir després d’ampliar el decret publicat arran dels desperfectes del temporal DANA a València i Múrica a finals d’estiu. Els alcaldes critiquen ara que Cunillera s’havia promès que seria en cosa de pocs dies i ja han passat 100 dies i la comarca encara no en sap res.

Tres mesos d’espera

En paraules del president del Consell Comarcal, Magí Trullols, la preocupació s’ha convertit en indignació pel pas del temps i la manca d’informació al respecte. El retard indigna els batlles conquencs perquè, remarquen, l’Estat va actuar amb més rapidesa en el cas del DANA a València i Múrcia. Ara s’havia anunciat novament l’obertura del decret pels danys del Glòria, però no s’havia mencionat el cas de la riuada del Francolí. L’ampliació prevista per aquesta darrera setmana tampoc s’ha complert.

ÀUDIO: Magí Trullols, president del Consell Comarcal de la Conca

Govern català i espanyol es van comprometre a finançar cadascú el 50% de les despeses per danys. La petició d’ajuts a la Generalitat ja està en tràmit, però dels estatals encara no se’n sap res de nou. Els alcaldes expliquen que, inicialment, el govern estava en funcions i l’aprovació no es desencallava, un fet que, segons l’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, no justifica el retard perquè, considera, un govern en funcions ha de poder respondre en casos d’urgència. Insisteixen que els municipis van fer sobreesforç per pal·liar els danys i presentar els informes pertinents amb rapidesa complint amb tots els terminis, tenint en compte que es tracta de poblacions petites amb molt pocs recursos i tècnics limitats. 

ÀUDIO: Joan Canela, alcalde de Vimbodí, denuncia el retard després de l’esforç de l’administració local

El retard del Consell de Ministres perjudica l’acció dels governs locals perquè, per exemple, no poden contractar un enginyers o tècnincs externs per redactar projectes de reconstrucció. Els alcaldes de la Conca exigeixen que el Consell de Ministres faci la feina la setmana vinent.