Els municipis de la Conca afectats per la riuada segueixen evocant aigües residuals al riu dos mesos després de la riuada. L’Ajuntament de l’Espluga treballa amb l’Agència Catalana de l’Aigua i el Consell Comarcal la cerca d’una solució per deixar d’evocar les aigües residuals al Francolí després que la riuada fes malbé els col·lectors que les portaven fins a la depuradora. Segons l’alcalde del municipi, dos mesos després dels aiguats, el 100% de l’aigua negra segueix anant a parar al riu. El mateix està passant a Vimbodí i Poblet i, en part, a Montblanc.

Per acabar amb aquest problema, els municipis han de refer les canonades. A l’Espluga, un dels punts a reparar és la xarxa des del camp de futbol municipal fins al riu Milans, ja al terme de Vimbodí i Poblet. L’altre col·lector important és el que uneix el pont de la palanca i que porta les aigües, definitivament, a la depuradora.

Per ara, l’Espluga treballa amb tres opcions: refer el mateix traçat, traslladar-lo a l’altra banda del riu o bé instal·lar una estació de bombeig per portar les aigües a través del camí que uneix la Urbanització Carreras fins a la depuradora. Ara bé, el govern aposta per refer l’antic sistema.

L’alcalde de l’Espluga va exposar la situació en l’últim ple municipal del 2019 que no va comptar amb la tramitació dels pressupostos, ja que es prorrogaran durant les primeres setmanes de l’any vinent.