Aquests últims dies, arran de la riuada, els ponts han estat elements del debat entre la gent de l’Espluga de Francolí, ja que s’han criticat per la forma que tenen actualment, com haurien de ser i com eren antigament. Tot i això, els ponts tenen història i per això en aquest article parlarem de les dues principals artèries de l’Espluga: El Pont de la Palanca i el Pont de la Font Baixa.

Segons explica la Història de l’Espluga del segle XIX (Volum V) escrita per Jordi Roca i Armengol l’any 1351 l’arquebisbe de Tarragona va donar permís al Comú de l’Espluga per a construir dos ponts. Concretament el pont de la Palanca i el pont de la Font Baixa. Tot i això, l’aiguat de Santa Tecla, que es va produir la nit del 23 al 24 de setembre de 1874 se’ls va emportar tots dos.

El Pont de la Font Baixa

Com que era temps de guerra (la tercera guerra Carlina), el coronel liberal Picazo va obligar a l’Ajuntament a fer un pont provisional. Dos anys després es va procedir a dur a terme l’obra definitiva, ja que era un pont que donava connexió a l’estació del ferrocarril, la carretera reial, i l’enllaç amb els camins de Senan i Blancafort.

Per reconstruir-lo el primer que es va dur a terme va ser l’eixamplament i buidatge del llit del riu davant del pont, seguidament es va refer la paret del cementiri i arreglar el pont. En la imatge es pot observar la reconstrucció després de l’aiguat de Santa Tecla. A més a més, es pot veure la seva base medieval.

Pont de la Font Baixa

El futur del pont per part de les institucions

El divendres 29 de novembre hi va haver una reunió entre representants de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), dels serveis territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat, i on també va assistir el delegat del Govern a Tarragona, el Sr. Òscar Peris i Ròdenas i l’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal Minguella. En aquesta trobada es va posar sobre la taula la necessitat de valorar opcions de millora al pont de la Font Baixa, com ara la d’obrir algun dels ulls tapats d’aquest pont o bé plantejar una remodelació d’aquesta infraestructura. També s’ha acordat que l’ACA revisarà la inundabilitat d’alguns indrets afectats per la riuada.

En l’últim Ajuntament a Casa amb els grups municipals de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí es va debatre sobre el pont de la Font baixa. Tots els grups municipals van manifestar que el pont ha de canviar per tal que en casos com el de la riuada el pont pugui engolir més aigua.

ÀUDIO: Ajuntament a Casa amb els tres grups municipals debaten sobre el pont de la Font Baixa

Pont de la Font Baixa actualment (Imatge: Pep Morató)

El Pont de la Palanca

Pel que fa al pont de la Palanca, l’Ajuntament l’any 1893 demanava a la Diputació provincial la construcció del pont que se l’havia emportat l’aiguat el 1874. Tot i això, per culpa d’una crisi agrària el pont no es va construir fins anys més tard. El darrer esforç municipal perquè es refés va ser el 31 d’agost de 1911. Finalment, el projecte s’aprovà el 5 d’agost de 1912 amb un pressupost de 26.212 pessetes. El 1918 es va acabar definitivament.

L’any 1976 fou enderrocat i substituït per un de nou bastit amb llargues bigues prefabricades.

El Pont de la Palanca actualment Imatge: Adrià Roca