Un any més Montblanc i Santa Coloma de Queralt s’han unit per donar a conèixer el cultiu de safrà amb dues accions prèvies als esdeveniments: Safrània i Som terra de Safrà.

Per aquest motiu, aquest dissabte al matí una vintena de persones han procedit a la plantada de safrà, una acció simbòlica que visualitza la unió d’aquest cultiu amb el territori i la seva gent. L’acció s’ha fet a l’espai Aromis de Montblanc amb gent vinguda d’arreu.

Prèviament a la plantada el productor local, Joan Cartanyà, ha explicat les característiques i singularitats del safrà produït a la zona i com tenir cura del cultiu al llarg de l’any. Tot seguit s’ha preparat el terreny per tal de poder fer la plantació dels bulbs.

ÀUDIO: Joan Cartanyà, responsable d’Aromis, creu que s’ha de fer pedagogia del safrà

Aquesta acció arriba després que divendres a Santa Coloma de Queralt hi hagués la quarta plantada de safrà, un dels actes previs a la festa Som terra de safrà que tindrà lloc el 2 de novembre. La mateixa jornada es repetirà aquest diumenge a les 9 del matí a Montblanc.

Plantada de safrà a Montblanc (Imatge: Pep Morató)

Acció que es repetirà a la collita de les flors

L’Oficina de Turisme de Montblanc i l’empresa Aromis repetiran l’acció al novembre però aquest cop s’ensenyarà com procedir a la collida de flors. Pel que fa al conreu del safrà, es necessita un clima mediterrani amb estius secs, una primavera moderadament plujosa i algunes pluges abans de la collita. Es planta a l’estiu, per multiplicació de bulbs fills que neixen a la base del bulb mare. L’època de recol·lecció varia segons el país, però sol estar entre finals de setembre i novembre.

ÀUDIO: Cartanyà explica que es repetirà