La física i l’enginyeria són una alternativa en el disseny d’instruments musicals? Dos programes de recerca desenvolupats per l’Institut d’Estudis Catalans demostren que sí.

El proper dissabte 17 d’agost a les 17.30 h, Jordi Campos, instrumentista i enginyer acústic,i Joaquim Agulló, director del programa de recerca per al disseny de la barítona, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i aleshores vicepresident de l’Institut oferiran una xerrada al museuon explicaran com el mètode científic suposa un alternativa per dissenyar nous instruments i assolir així nous reptes.

Si bé la ciència ha tingut poca incidència en els instruments d’orquestra perquè, en construir-se en tan gran quantitat, la forta exigència dels músics juntament amb l’habilitat dels constructors els ha permès arribar a un grau de perfeccionament molt elevat difícilment superable, no ha estat així en el cas dels instruments tradicionals que, en construir-se en poca quantitat, sovint es troben lluny del grau de perfeccionament desitjat en certs àmbits, com és el cas de les cobles amb els instruments tradicionals catalans.

Els dos programes de l’IEC demostren que la física i l’enginyeria poden ajudar a millorar els instruments tradicionals i és que, actualment, la tecnologia i el mètode científic permeten que, abans de construir un prototip real, es puguin provar centenars de prototips simulats per ordinador amb molta rapidesa.

Un dels dos programes impulsats va tenir com a objectiu el redisseny de la tenora per donar resposta al conjunt de millores desitjables concretades pels músics amb motiu del 150 aniversari d’aquest instrument. El bon resultat obtingut va impulsar el segon programa que consistia en dissenyar un nou company de la tenora i el tible: la barítona, promoguda per Lamotte de Grignon el 1948, però que cap constructor havia gosat desenvolupar, ja que el disseny artesanal d’instruments tradicionals era massa lent i car.

Aquesta xerrada s’emmarca en la programació del VII Festival de Música Antiga de Poblet, que es celebrarà els dies 16, 17 i 18 d’agost al monestir de Poblet. La conferència precedirà la que Xavier Antich, doctor en filosofia i professor d’Estètica de la Universitat de Girona, realitzarà el mateix dissabte a les 20.15 h, abans del segon concert de Jordi Savall d’aquesta nova edició del festival.